Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Köpcentret Skanssi borrar 120 brunnar - satsar på geoenergi

Från 2017
Köpcentret Skanssi i Åbo
Bildtext Köpcentret Skanssi i Åbo.
Bild: YLE/Nora Engström

Köpcentret Skanssi i Åbo utreder möjligheterna att utnyttja geoenergi. Geoenergi kan potentiellt ersätta en stor del av den fjärrvärme och fjärrkyla som köpcentret behöver.

Planen är att borra 120 brunnar med ett djup på 350 meter. Brunnarna skulle placeras mellan köpcentret och Helsingfors riksväg, samt mellan köpcentret och äventyrsparken Flowpark.

– Geoenergi skulle kunna producera energi för uppvärmning på vintern och nedkylning på sommaren. Vi utreder nu förutsättningarna för att bygga en sådan anläggning i Skanssi och om det är lönsamt, berättar köpcentrets fastighetschef Risto Kauppila.

Köpcentret satsar på att minska sin energiförbrukning och ta i bruk förnybar energi. I år kommer Skanssi att installera fler solpaneler, ersätta 1 500 lampor med LED-lampor. Efter att solpanelanläggningen byggts ut kommer panelerna att täcka en yta på 600 m².

– Solpanelerna har i genomsnitt täckt det årliga energibehovet för köpcentrets ljusreklam. Vi köper 140 nya paneler, vilket ökar elproduktionen från 65 MWh till cirka 100 MWh per år, säger Kauppila.

Skanssi har investerat uppskattningsvis en halv miljon euro i olika energisparande projekt. Enligt köpcentret har de här åtgärderna genererat besparingar på cirka 350 000 euro i underhållskostnader sedan 2010.