Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel hos Erdoğan: Kurder i Tyskland kritiserar tajming

Från 2017
Angela Merkel och Recep Tayyip Erdogan skakar hand under G20 i Antalya 2015.
Bildtext Angela Merkel och Recep Tayyip Erdogan skakar hand under G20-mötet i Antalya i november 2015.
Bild: EPA/KAYHAN OZER/POOL

För Tysklands förbundskansler Angela Merkel handlar det om ett mycket problematiskt besök. I Ankara träffar hon i dag, torsdag, den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Relationerna länderna emellan är synnerligen ansträngda och samtidigt vill Merkel hålla fast vid EU:s flyktingöverenskommelse med Erdoğan.

Förbundskansler Merkels senaste bekymmer är omkring fyrtio turkiska soldater som har ansökt om asyl i Tyskland.

Soldaterna, som för det mesta är officerare, har tjänstgjort vid Nato-baser i Tyskland. De sparkades efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i somras och nu ser de det som för farligt att återvända till hemlandet.

Tyska politiker som har uttalat sig säger att det skulle vara oansvarigt att skicka soldaterna till Turkiet, där fängelse och sannolikt också tortyr väntar.

Den turkiske försvarsministern har redan krävt att Tyskland inte beviljar soldaterna asyl och han varnar för att man har allvarliga följder att vänta om soldaterna får stanna i landet.

Kurder i Tyskland trakasseras

De tysk-turkiska relationerna är sedan länge dåliga. Några tyska satirer om den allt mer auktoritäre Erdoğan ledde för ett knappt år sen till ett för den tyska regeringen mycket pinsamt gräl.

Därtill kom att den tyska förbundsdagen slog fast att det turkiska massdödandet av armenier under det första världskriget ska kallas folkmord.

Efter kuppförsöket i Turkiet i juli har dessutom den politiska utvecklingen i landet också kommit att få återverkningar i Tyskland. Det kan bland annat de kurder som lever i Tyskland vittna om.

– De kurder som uttalar sig kritiskt om utvecklingen i Turkiet blir hotade och utsatta för hatkampanjer på nätet. Splittringen mellan kurder och turkar i Tyskland blir hela tiden djupare, säger Mehmet Tanriverdi som är vice ordförande för det kurdiska samfundet i Tyskland.

Mehmet Tanriverdi i profil mot en blå bakgrund. Han är vice ordförande för det kurdiska samfundet i Tyskland.
Bildtext Mehmet Tanriverdi.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Som en av de synliga profilerna inom samfundet har också hans arbete uppmärksammats i Ankara.

– Jag och flera andra inom samfundet har sedan några månader tillbaka inreseförbud i Turkiet.

Turkisk inblandning

– De negativa händelserna i Turkiet får alltid följder också här. Det hänger ihop med att den turkiska staten har byggt upp strukturer som arbetar för att förhindra all form av integration. Man vill att turkar ska förbli turkar, även om de bor i Tyskland säger Tanriverdi.

Det är sedan länge klart att den turkiska underrättelsetjänsten MIT är mycket aktiv i Tyskland. Man ska dessutom ha byggt upp ett nätverk med flera tusen informanter, som ska hålla koll på vad som sägs och görs bland turkarna i Tyskland.

Samtidigit misstänker man nu också att det turkisk-islamska förbundet Ditib på order av president Erdoğan spionerar på den så kallade Gülen-rörelsen, som sägs stå bakom kuppförsöket i somras.

En del tyska delstater har därför stoppat allt samarbete med Ditib och Mehmet Tanriverdi hoppas att andra följer exemplet.

– Situationen är farlig. Vi har redan länge försökt varna politiker för att imamerna sprider falsk information i moskéerna.

– Det kan inte vara så att man i Ankara bestämmer om vad imamerna predikar och vad som står skrivet i barnens religionsböcker. Ditib är en organisation som bygger upp parallellsamhällen och vi hoppas därför att politikerna ska ingripa.

Merkels dåliga tajming

Det kurdiska samfundet i Tyskland är ett språkrör för de omkring 1,2 miljoner mänskor som har kurdisk bakgrund. Man är mycket kritisk till att Merkel i dag besöker Erdoğan.

För det första tar samfundet fasta på man fortfarande överhuvudtaget samarbetar med ett land som håller på att avskaffa medborgarnas friheter, rättigheter och säkerhet.

För det andra handlar det om själva tidpunkten. Senast Merkel besökte Turkiet var strax före parlamentsvalet i november 2015 och nu är hon igen på plats inför en viktig omröstning.

I april folkomröstar man nämligen om en grundlagsändring som skulle ge president Erdoğan mer makt och i praktiken skulle betyda att Turkiet går in för ett enmansstyre.

Merkels besök kan därför av Erdoğan användas som en internationell bekräftelse för att Turkiet är på rätt väg, varnar kurdsamfundet.

Fler kurdiska flyktingar

Att motsatsen är fallet visar till exempel det ständigt växande antalet kurdiska flyktingar från Turkiet till Tyskland.

Mellan januari och november i fjol räknade man i Tyskland över 5 000 asylsökande från Turkiet. Den stora majoriteten av dem är kurder.

– Turkiet producerar för tillfället själv flyktingar. Sedan ungefär ett halvår tillbaka är en halv miljon mänskor på flykt från sydöstra Turkiet.

– Många av de här mänskorna har sökt sig till storstäderna och kommer att försöka ta sig vidare till Europa, säger Tanriverdi.

Diskussion om artikeln