Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandssvenska toppartister hyllar det 100-åriga Finland - träningarna pågår för fullt

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 11:34.
Svenske koreografekn Roine Söderlundh tränar tillsammans med dansare inför konserten Spegling, som äger rum 11.3.2017.
Bildtext Roine Söderlundh tränar för fullt tillsammans med dansarna inför Spegling, som äger rum i Musikhuset 11.3.2017.
Bild: Niklas Gerkman

I mars bjuder Svenska kulturfonden på konsert. Spegling – 100 år av finlandssvensk musik är Kulturfondens hyllning till Finlands 100 år som självständig republik.

- I Spegling lyfter vi fram verk som har skapats på svenska i Finland under 100 år. På ett gränsöverskridande sätt speglar vi olika tidsperioder och musikaliska uttrycksformer, säger Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden.

Under konserten uppträder över 200 artister, musiker, sångare och dansare. Kvällens solister är bland andra Monica Groop, Frida Andersson, Thomas Lundin och Maria Ylipää. På scenen ser vi också a capellagruppen Fork, humorgruppen KAJ och dansensemblen Carl Knif Company.

En kväll full av överraskningar

Konserten Spegling ordnas lördagen den 11 mars 2017 i Musikhuset i Helsingfors. Då får ungefär 1 200 gäster uppleva Finlands 100-åriga musikskatt kombinerad med gränsöverskridande möten och överraskande artister.

- Artisterna kommer att framföra musik de vanligtvis inte framför, dessutom i oväntade sammansättningar. Vi rör oss friskt över olika genrer och mellan olika tidsperioder. Kvällen kommer att vara full av överraskningar, berättar Lani Nordlund, vikarierande producent på Svenska kulturfonden.

Baba Lybeck och Christoffer Strandberg agerar konferencierer under den två timmar långa konserten som regisseras av Roine Söderlundh, prisbelönad dansare och koreograf i Sverige, med rötterna i Finland.

Koreografen Roine Söderlundh
Bildtext Koreografen Roine Söderlundh regisserar jubileumskonserten.
Bild: Niklas Gerkman

- Vi har samlat en kavalkad av artister, musiker, kompositörer, textförfattare och dansare från olika genrer och i olika åldrar. I Spegling visar vi den fantastiska finlandssvenska musikskatten samtidigt som vi blickar mot framtiden, säger Roine Söderlundh.

Gratis biljetter delas ut

Svenska kulturfonden bjuder 1 200 finländare på konserten. Samtliga biljetter delas ut gratis. Kulturfonden har fördelat största delen av platserna bland föreningar, organisationer och förbund i Finland.

- Vi vill med Spegling tacka dem som jobbar ideellt för en levande vardag på svenska i Finland, berättar Leif Jakobsson.

För att också ge andra finländare möjlighet att uppleva konserten live, ordnar Kulturfonden utlottningar och tävlingar där totalt 100 deltagare kan vinna konsertbiljetter för två personer.

Från och med den 6 februari är det möjligt att vinna biljetter till Spegling på Kulturfondens Facebook-sida och webbplats www.kulturfonden.fi.

Även Yle Vega delar ut gratis konsertbiljetter i sina sändningar under de kommande veckorna.

Konserten sänds i Yle Vega och i Yle Fem

Konserten direktsänds i Yle Vega lördagen den 11 mars. Nina Sederlöf och Tomas Ek är programledare för radiosändningen. Under påsken, måndagen den 17 april, får dessutom alla finländare chans att uppleva Spegling då hela konserten sänds i Yle Fem.

Spegling – 100 år av finlandssvensk musik är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Diskussion om artikeln