Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel expanderar bosättningarna men stoppar en utpost

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 00:12.
Israeliska bosättare bränner däck och blockerar vägar in i den olagliga bosättningen Amona som ska tvångsevakuerats.
Bildtext Bosättare i Amona blockerar polisens försök att evakuera dem.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israelisk polis har börjat vräka 330 judiska bosättare i Amona, den största av de olagliga "utposterna" på Västbanken. Bara några timmar tidigare meddelade Israel om 3.000 nya bostäder för judiska bosättare på Västbanken.

- Den enda vägen att sköta den här besynnerliga avvägningen av Israels regering är Internationella brottmålsdomstolen, säger den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat.

Han kallar det politisk blindhet att evakuera 40 bosättarhem i Amona genom att kompensera de olagliga bosättarna med 3 000 nya bosättningsenheter.

För en vecka sedan meddelade Israel därtill om 2 500 nya bostäder på den ockuperade palestinska Västbanken.

Efter att Donald Trump tillträdde som president i USA har israelerna meddelat att de planerar att bygga sammanlagt 11 000 nya bostäder i östra Jerusalem. Staden är liksom Västbanken ockuperad sedan år 1967.

Bara några timmar efter beskedet om nya bosättningar på Västbanken gick obeväpnad polis från Israel in i den olagliga så kallade utposten Amona mitt på Västbanken.

Polisen ska förflytta de 330 judar som i över ett decennium har trotsat högsta domstolens beslut år 2006 att den provisoriska bosättningen är olaglig enligt israelisk lag. Den är olagligt byggd på privatägd palestinsk mark.

Men Israels regering har i olika omgångar motsatt sig och förhindrat den evakuering av Amona som domstolen beordrat.

"Judiska pionjärer"

I december 2014 gav högsta domstolen på nytt order om att Amona skulle evakueras och rivas före utgången av 2016. Enligt det senaste utslaget från domstolen ska Amona vara evakuerat före den 8 februari.

Amona grundades 1995 av studenter som betecknade sig som judiska pionjärer som vitaliserar ett gammalt hemland.

Sedan Israel ockuperat Västbanken har där uppförts 120 judiska bosättningar.

FN:s säkerhetsråd antog den 23 december 2016 en resolution om att de israeliska bosättningarna på palestinskt område utgör ett brott mot folkrätten.

Bosättare mot polisen

Flera hundratals bosättare hade på natten tagit sig upp på berget där Amona ligger för att motsätta sig vräkningen som 3 000 poliser hade fått i uppdrag att genomdriva.

Bosättarna flyttade bland annat möbler framför ingången till en lokal synagoga och reste barrikader mot polisen.

Polisen har gripit flera demonstranter i handgemänget där åtminstone tio poliser har blivit lätt skadade av stenar och brännande vätska.

En jude vräker inte en jude.

― En ung bosättare i Amona

- Det är en sammansvärjning. De vill riva upp ett judiskt bostadsområde i det större Israel utan någon som helst orsak, säger Yossi Dagan som leder regionfullmäktige i Samaria på Västbanken.

- En jude vräker inte en jude, skriker en ungdom när polisen jagar de stenkastande bosättarna.

Många av de 330 invånarna höll sig inomhus bakom blockerade dörrar i ett slags passivt motstånd.

- Vi lämnar inte frivilligt vårt hem. Dra oss ut så går vi, säger en bosättare enligt Reuters till journalisterna.

- Det är en svart dag för sionismen, säger bosättaren med ett ordval som hänvisar till den nationalistiska rörelsen för en judisk stat som judarna i Europa och USA började understöda i slutet av 1800-talet.

Extrema bosättare

- Bosättarna är verkligen de mest extrema man kan hitta i dag i territoriet, säger Yariv Openheimer som i 14 år har lett fredsorganisationen Peace Now.

Han välkomnade tidigare evakueringar i Hebron på Västbanken. I april 2012 evakuerades därifrån 15 judiska bosättare från en våning som de olagligt hade ockuperat av husets palestinska ägare.

I januari 2016 förflyttade Israels armé 80 bosättare från Hebron för att de enligt försvarsminister Moshe Yaalon inte hade skaffat det nödvändiga inflyttningstillståndet av de israeliska myndigheterna. Premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade genast de vräkta bosättarna att de får återvända så fort pappren är i sin ordning.

Hebron är den största palestinska staden på Västbanken med 190 000 invånare. Efter 1967 har uppskattningsvis 600 israeliska bosättare slagit sig ner i stadens centrum där de skyddas av den israeliska försvarsmakten.

Diskussion om artikeln