Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stan Getz – geni eller buse?

Från 2017
Porträtt av Stan Getz med saxofon
Bildtext Stan Getz (1927-1991) var en av jazzens stora instrumentalister men också en motsägelsefull personlighet som inte saknade osympatiska drag. Den 2 februari skulle han ha fyllt nittio år.
Bild: All About Jazz

Ibland är det svårt att veta hur man skall förhålla sig till en artist vars privatliv inte tycks stämma överens med bilden av konstnärskapet. Stan Getz var en gudabenådad jazzsaxofonist men en usel familjefar. Han misshandlade hustru och barn och var en livslång alkoholist och drogmissbrukare.

Sin första bekantskap med alkoholen stiftade Stan Getz 1943, då han som sextonårigt underbarn blev anställd som saxofonist i den berömda Jack Teagardens orkester.

Teagarden blev något av en mentor för den unge Stan, men maestrons dåliga vanor smittade av sig. Inom kort var Stan Getz beroende av dagligt alkoholintag.

Heroin bak i bussen

Missbruket nådde nya nivåer då Stan 1944 flyttade över till Stan Kentons orkester i Kalifornien. Flera av musikerna i bandet var heroinister, och snart sniffade också Stan Getz heroin längst bak i turnébussen.

Heroinbruket fortsatte i Woody Hermans orkester, där Stan spelade 1947-1950. Åren med Woody Herman gjorde Stan Getz till en stjärnsolist men också till en livslång drogmissbrukare.

Äktenskap och karriär

1946 gifte sig Stan Getz, nitton år gammal, med sångerskan Beverly Byrne. Paret fick tre barn tillsammans och förblev gifta i tio år, trots att familjelivet präglades av våld och ömsesidigt drogbruk. Också Beverly var vid den tiden drogberoende.

Stan Getz märkliga dubbelliv upphör inte att förvåna. På femtiotalet tog hans solokarriär fart på allvar, trots de personliga problemen, och med tiden blev han en av jazzens mest hyllade saxofonister.

Hans varma och behagliga saxofonton och hans avslappnade och skenbart mödolösa spelteknik gjorde honom till en mycket efterfrågad musiker. Inkomsterna var höga men det mesta gick åt till droger, och familjen levde i misär medan Stan var ute på långa turnéer.

Stan Getz spelar saxofon på jazzklubben Montmartre i Köpenhamn.
Bildtext Stan Getz på jazzklubben Montmartre i Köpenhamn.
Bild: Pressfoto från 1950-talet

Rånade apotek

Stan Getz gjorde flera försök att bli fri från drogerna, men utan att lyckas. Han sjönk bara djupare ner i missbruket.

1954 ledde jakten på droger till en desperat handling. Stan gjorde ett tafatt försök att råna ett apotek och blev arresterad av polisen. Han dömdes till ett halvt års fängelse och avtjänade domen oavkortad i ett fängelse i Los Angeles.

Monica Silfverskiöld

Sommaren 1956 tog Stan Getz ut en snabbskilsmässa från hustrun Beverly och gifte sig några veckor senare med svenskan Monica Silfverskiöld.

Monica var stöpt i en annan form än Beverly. Hon var en svensk överklassflicka som studerade juridik och internationell diplomati i USA. Monica var nitton år gammal då hon av en händelse mötte den tjugoåttaåriga Stan Getz på en nattklubb i Washington.

Det blev kärlek vid första ögonkastet, och Monica föresatte sig att rädda Stan ur drogträsket. Det skulle visa sig bli en kamp mot starkare krafter än hon kunnat föreställa sig.

Doktor Jekyll och Mister Hyde

Äktenskapet varade i trettio år men överskuggades liksom det första av Stans alkohol- och drogmissbruk och hans tidvis våldsamma beteende. Hans notoriska otrohet gjorde inte saken bättre.

Monica Getz har i intervjuer kallat sin make en "Doktor Jekyll och Mister Hyde". Stan Getz var en splittrad natur med många motstridiga drag i sin personlighet. Å ena sidan var han blyg och tillbakadragen, å andra sidan kunde han få våldsamma raseriutbrott och gå till fysiskt angrepp mot nära och kära.

En kluven personlighet, som den ena stunden kunde vara den gudabenådade lyriska saxofonisten och den kärleksfulla familjefadern, för att i den andra förvandlas till ett monster som slog sina barn och misshandlade sin hustru så grovt att hon måste få sjukhusvård.

Stan Getz och hans lilla son.
Bildtext Den snälla familjefadern? Skivomslag från 1955.
Bild: Norgran Records

Geni eller buse?

Hur skall man som musikälskare förhålla sig till en sådan man? Att enbart skylla på alkoholen och drogerna hjälper inte. Kan man älska Stan Getzs musik med vetskapen om hurudan han var som privatperson?

Går det att separera musikern från familjemannen? Kan man omhulda ett konstnärskap och helt utesluta konstnärens privatliv, eller måste konstnärens verk alltid färgas av hans tillkortakommanden som privatperson?

Vad anser du? Skriv gärna och kommentera!

Hör mer om Stan Getzs liv och musik i Fokus på Stan Getz i Yle Vega.
Sändning onsdag 1.2 kl. 20.03 och lördag 4.2 kl. 13.03.
Från onsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.

Diskussion om artikeln