SAS vill ha billig arbetskraft – flyttar verksamhet till Irland
SAS blir det andra skandinaviska flygbolag som flyttar verksamhet till Irland där kostnaderna för både arbetskraft och beskattningen är lägre. Norwegians dotterbolag har redan i ett par år bedrivit lågprisresor till USA.
SAS nya bolag ska ha sin bas i Irland, men placerar flygplanen och besättningen i London och Spanien. Beslutet väntas väcka ilska hos fackföreningsrörelsen. För dem innebär beslutet att billig arbetskraft gör intåg i SAS-koncernen.
Bolaget anställer besättningen lokalt, vilket leder till att lönekostnaderna kan bli upp till 30-40 procent lägre än för den skandinaviska besättningen.
- Flytten till Irland beror i första hand på arbetskraftskostnaderna, säger SAS vd Rickard Gustafson i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
"Bredare ruttnätverk med bättre tidtabeller"
SAS har i flera år tampats med den ökande konkurrensen med lågprisflygbolagen. Biljettpriserna på de europeiska rutterna har sjunkit, men SAS har inte kunnat sänka produktionskostnaderna i samma takt.
Det flygbolag som nu grundas ska delvis ha sin bas i Spanien, som är ett av de europeiska länder där många flygbolag har sina baser. Till exempel Ryanair, EasyJet, Wizz och Vueling håller till i Spanien och dominerar när det gäller turister som flyger till Spanien. Vueling hör till International Airlines Group som ägs av Iberia och British Airways.
SAS har som mål att påbörja flygningar i slutet av året. Hur många flyg som förflyttas över till det nya bolaget har ännu inte offentliggjorts, men till en början kommer bolaget att ta över en del av moderbolagets rutter som har betoning på fritidsresor. Verksamheten ska ändå snabbt utökas.
- Grundandet av nya baser innebär att vi kan komplettera den skandinaviska produktionen och bygga ett bredare ruttnätverk med bättre tidtabeller, säger vd Rickard Gustafson.
Enligt Gustafson kommer de flesta flygningar med SAS också i fortsättningen göras med besättning och flotta som är baserade i Köpenhamn, Stockholm och Oslo.
Vill satsa på långdistansflyg
SAS flyger numera i huvudsak korta och medellånga rutter i Europa, vilket gör att priskonkurrensen påverkar resultaten mer än hos till exempel Finnair, vars Europapassagerare i allt högre utsträckning är transitpassagerare från Asien.
SAS ämnar de kommande åren att förbättra lönsamheten genom att satsa på utbudet av långdistansflyg. I fjol öppnade bolaget tre nya rutter till USA och de närmaste åren ska flottan utökas med flera flygplan med två mittgångar.
Samtidigt flyttar man allt flera flygningar på rutter med lite trafik till underleverantörer som Flybe och Cityjet. Båda bolagen sköter redan nu SAS rutter till Vasa, Tammerfors och Åbo.
Jari Tanskanen/Yle Uutiset