Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Nu är det deras tur att titta på oss

Från 2017
Bushfolket som lever i Kalahari-öknen i Namibia på väg mot storstaden.
Bild: Autlook Filmsales GmbH

Livet för bushfolket Ju/Hoansi i Namibia är kantat av knapphet och deras rättigheter naggas ständigt i kanterna. De är styrda av beslutsfattarna i storstaden, men nu skall rollerna bli omvända. I dokumentären Ghostland är det bushfolkets tur att besöka storstaden, både i hemlandet och i Europa.

Bushfolket som lever i Kalahariöknen är en av de äldsta kulturerna på vår jord, men det är en kultur på utdöende. Jakten som gav dem föda har förbjudits av staten, den i tiderna ändlösa torra savannen är numera försedd med stängsel.

Nomaderna har blivit tvingade till fast bosättning och ett torftigt liv på allmosor från staten och ibland från äventyrslystna turister.

Men nu skall rollerna bli de omvända. Nu är det Ju/Hoansi-folket som skall vara upptäckarna, turisterna och ge sin syn på samhället.

Resan från bushen till storstaden blir en utmaning och en upplevelse, både för oss och för dem. De betraktar storögda allt det som stora världen har att erbjuda i form av flygplan, skyskrapor och 3D-biografer. Men vad är egentligen den värld vi byggt upp?

Genom buschfolkets resa tvingas vi själva fråga oss om vårt liv är civiliserat eller bara en tillvaro av buller, stress, ensamhet och trängsel.

Se trailer för dokumentären på Youtube.

Orginaltitel: Ghostland (Tyskland, 2016)
90 dagar på Arenan

Regi: Simon Stadler

Diskussion om artikeln