Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spelberoende leder till trötthet, frånvaro och ekonomiska problem

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 11:57.
Närbild av spelautomat
Bild: Mikael Crawford/Yle

De människor som i Finland har sökt hjälp för sitt beroende av penningspel är oftast människor som också har ett jobb att sköta. Spelberoendet har ofta negativa konsekvenser för arbetslivet.

Enligt Föreningen för förebyggande drogarbete EHYT är spelberoende personer ofta är trötta, ofta frånvarande och har nedsatt arbetsförmåga.

Nu vill arbetsgivarna komma åt problemet. Arbetsskyddscentralen, Arbetshälsoinstitutet och EHYT har för det här ändamålet skrivit en guide till företagen. I guiden finns råd hur man upptäcker och åtgärdar problemen i tid.

Guiden är avsedd för förtroendemän, HR, arbetarskyddet och förmännen på arbetsplatsen.

Atmosfären på arbetsplatsen försämras

Spelberoende leder till försämrad arbetsförmåga och därmed till större belastning för den spelberoendes kolleger. Därmed försämras också atmosfären på arbetsplatsen.

En utredning som gjordes 2015 visar att 80 procent av finländarna under det föregående året hade spelat någon form av penningspel, men för de allra flesta leder spelandet inte till något beroende, om man undantar eventuella ekonmiska bekymmer.

3,3 procent av finländarna fick tydliga ekonomiska problem på grund av sitt spelande, medan drygt 18 procent låg nära gränsen för spelberoende.

Diskussion om artikeln