Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johan Bäckman får inte ta över radiokanal - en fråga om nationell säkerhet

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 13:07.
Mixerbord
Bild: Yle/Roger Källman

Skyddspolisen anser att Johan Bäckmans planer på att ta över 95 procent av aktierna i radiokanalen Love FM skulle äventyra den nationella säkerheten.

Kommunikationsministeriet bad Skyddspolisen om ett utlåtande på grund av den planerade affären.

Love FM bad myndigheterna ta ställning till hur en försäljning till Bäckman skulle påverka radiokanalens programkoncession.

Kommunikationsministeriet meddelade i dag att regeringen kommer att dra in Love FM:s koncession om affären blir av som planerat. Regeringen fattade ett prejudikat i frågan i dag.

Den allmänna principen är att en programkoncession kan överföras bara till företag inom samma koncern och myndigheterna kan dessutom dra in koncessionen i anslutning till affären.

Love FM ägs av privatpersonen Trammell Brady Ford III. Kanalens programkoncession är i kraft till den 31.12.2019.

Love FM började sända i Tammerfors i juli 2016.

Förståelse för ryska argument

Bäckman har gjort sig känd för sin förståelse av de ryska argumenten i rysk-finska vårdnadstvister. Han har varit knuten till RISI, det ryska institutet för strategisk forskning som anses ha kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten.

Hösten 2016 rapporterade Yle nyheter att polisen misstänker Bäckman för grov ärekränkning och för förföljelse av Ylejournalisten Jessikka Aro.

Diskussion om artikeln