Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tolkiselev: Hoppas det finns varma golv i den nya skolan

Från 2017
Eleverna Emma Häggqvist och Matilda Lindman
Bildtext Matilda Lindman och Emma Häggqvist har alltid gått i skola i baracker.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Svenska och finska skolan i Tolkis måste få ett nytt skolhus tidigare än vad man hittills pratat om, menar bildningsnämnden i Borgå.

Bildningsnämnden anser att både Tolkis skola och Tolkkisten koulu måste få flytta in i sina nya skolhus senast i januari 2019.

Det betyder att Tolkis skola skulle få flytta in i ett riktigt skolhus en termin tidigare än planerat.

En termin kan tyckas vara lite, men eftersom Tolkis skola har varit inhyst i baracker sedan 2013 betyder det i praktiken att de elever som började sin skoltid i baracker nu får gå åtminstone en termin i ett riktigt skolhus.

- Vi har fjärde året på gång i barackerna, och det är jobbigt att vara i dem under en så här lång tid. Därför skulle det vara viktigt att flytten tidigareläggs, säger Tolkis skolas rektor Annika Steffansson.

Problem med ljud och kyla

Problemen med barackerna är bland annat att de är dåligt ljudisolerade och trafiken från vägen hörs in i klassrummen. Temperaturerna varierar också i barackerna och då det är kallt ute är det också kallt inne.

Fjärdeklassarna Emma Häggqvist och Matilda Lindman har under hela sin skoltid gått i baracker.

- Det känns lite synd att man inte får gå i en riktig skola.

- Golvet är varmare i en riktig skola. Hela huset är varmare.

Flickorna berättar att de har inneskor på sig i barackerna då det är kallt.

Tolkis skola rektor Annika Steffanson
Bildtext Rektor Annika Steffansson.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Rektor Annika Steffansson drömmer om dagen då hela Tolkis skola är inhyst i ett riktigt skolhus.

- Önskemål för den nya byggnaden är att få fina undervisningsutrymmen som har den teknik och utrustning som nuförtiden hör till en skola, så att man kan jobba läroplansenligt.

Hon säger att skolan inte haft möjlighet att utveckla det digitala i och med att de bor i baracker. Det är också svårt att planera långsiktigt och det finns tre lediga lärartjänster i Tolkis skola.

Ärendet går nu vidare till Borgå stads lokalitetsledning, som ska komma med ett förslag till hur det hela ska gå till i praktiken.

Diskussion om artikeln