Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jarno Saarinen får staty i Åbo

Från 2017
Åbo Motorklubbs 90-års utställning med Jarno Saarinens motorcyklar.
Bildtext Åbo Motorklubb firade sin 90 åriga verksamhet med att ställa ut två av Jarno Saarinens motorcyklar i november 2016.
Bild: YLE/ Ari Welling

En bronsstaty för att hedra minnet av roadracinglegenden Jarno Saarinen avtäcks i hans gamla hemstad Åbo i sommar. I samband med att statyn avtäcks den 2 juli ordnas också en motorcykelträff.

Jarno Saarinen var fram till sin död 1973 en av sin tids mest kända roadracingförare i världen. Saarinen vann världsmästarskapet i roadracing 1972 som första finländare. Han hade sina rötter i Åbo Motorklubb. Saarinen omkom i samband med en olycka på racerbanan i Monza i Italien 1973.

Statyn, som doneras av italienska motorcykelklubben Motorclub Jarno Saarinen, placeras i Barkerparken.En liknande staty finns redan i Italien. Motorclub Jarno Saarinen värnar om Saarinens minne och nyligen fick han en park uppkallad efter sig i byn Petrignano i kommunen Assisi.

Motorcykelträff i Pargas

I samband med att statyn avtäcks ordnas också en motorcykelträff för deltagare från Finland, Centraleuropa och Italien på Solliden camping i Pargas. Träffarna som går under namnet Finita har ordnats årligen sedan 1997 med antingen Finland eller Italien som värdland.

Motorcykelträffen pågår från 30 juni till 2 juli. Drygt hundra motorcyklister väntas delta.

Yles arkivmaterial om Jarno Saarinens karriär (på finska).

Diskussion om artikeln