Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Presidenten varnar för ökad protektionism

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 08:28.
Sauli Niinistö
Bild: Yle

Republikens president Sauli Niinistö varnade i sitt tal vid Riksmötets öppnande om faran för ökad protektionism i världen. Han konstaterade att Finland är mycket beroende av den globala ekonomin.

- Den fria handeln har ökat välfärden hos oss och i världen; till exempel den extrema fattigdomen har halverats på två årtionden.

Nu står vi eventuellt inför nya tider och misstankarna om ökad protektionism är befogade, sade Niinistö.

- Att stänga ekonomiska eller andra gränser är inget botemedel för att räta ut snedvridningar i globaliseringen. Inget folk klarar sig genom att glömma alla andra. I stället borde vi gå i riktning mot öppet samarbete med iakttagande av internationella spelregler, sade Niinistö i sitt tal.

Finland och Norden utgör ingen fara

Angående säkerhetspolitiken sade presidenten att vi endast kan ha ett mål: att på bästa möjliga sätt säkra ett tryggt liv för alla finländare.

- Varken Finland eller det fredliga Norden i övrigt är en källa till fara; risken för interna eller externa oroligheter är små. Däremot måste vi vara beredda på risker från annat håll.

Presidenten sade sig vara förvånad över hur lätt samarbetet med Sverige har framskridit. Beträffande Ryssland konstaterade Niinistö att förhållandet till vår östra granne alltid varit oundvikligt och nödvändigt centralt för oss.

- Det finns inga bilaterala problem, och inte heller någon orsak att skapa sådana. De kommer på inbjudan och på inbjudan åker vi och vi talar mycket rakt på sak såsom goda grannar brukar göra. Vi känner varandra väl.

Diskussion om artikeln