Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vattenflaskan – en bakteriegömma

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 11:14.
I många länder är kranvattnet minst lika gott som det buteljerade. BIld: YLE/Comstock
Bildtext Har du diskat vattenflaskan före användning?
Bild: YLE/Comstock

En brittisk tidning likställde att dricka ur en använd vattenflaska med att slicka på en toalettstol. Yle testade om det här kan vara sant.

Din vattenflaska blir snabbt ett tillhåll för bakterier om du inte diskar den regelbundet. Det framkommer i Yles test där tre reportrar i tre veckor skulle sköta om sin vattenflaska på olika sätt. En reporter skulle diska flaskan efter användning, en annan skulle torka av den och låta flaskan torka innan hon fyllde den med vatten pånytt och en tredje skulle bara använda flaskan utan att diska eller torka den.

Reportrarna gjorde det här för att testa teorin om att en använd vattenflaska skulle vara en likadan bakteriegömma som toalettstolar, något som en brittisk tidning skriver.

Efter tre veckor var resultatet som följande:

1. Den diskade vattenflaskan = 0 bakterier per milliliter.
2. Den torkade vattenflaskan = 2 bakterier per milliliter.
3. Vattenflaskan som bara användes = 110 bakterier per milliliter.

Skadliga bakterier?

Trots att vattenflaskan som inte sköttes så hygieniskt innehöll bakterier var ingen av bakterierna skadliga. Det här för att testpersonernas egen hygien var så bra, säger Johanna Björkroth som är professor i livsmedelshygien och som själv har analyserat testresultaten.

– Orsaken till att inga skadliga bakterier hittades var att de personer som deltog i testet inte var sjuka. De hade också bra handhygien eftersom vi inte hittade några bakterier som härstammar från avföring, säger Johanna.

Enligt Johanna är också den omkringliggande miljön viktig att ta i beaktande. I stadsmiljö finns det inte lika mycket avföringsbakterier som på landsbygden.

Men det vi med säkerhet kan säga är att det är skillnad på bakterier och bakterier - trots att en vattenflaska i teorin skulle kunna vara ett tillhåll för lika många bakterier som en toalettstol så är risken betydligt större att bakterierna på toaletten är skadligare än de som trivs i vattenflaskor. Så slicka vattenflaskan bäst du vill, men undvik toalettstolen.

Virus i vattenflaskan?

Då flaskorna testades kollade man inte efter möjliga virus, men olika sorters virus kan bra trivas på din träningsflaska.

– Det beror förstås på viruset hur länge det kan hållas i vattenflaskan, men exempelvis noroviruset kan leva kvar i veckor, säger Johanna.

Men hur ska vi då undvika att virus och skadliga bakterier söker sig in i våra träningsflaskor?

Det viktiga är att byta vatten ofta och helst låta flaskan torka innan du fyller på den på nytt. Att diska flaskan nu och då skadar inte heller. Är du rädd för bakterier ska du helst inte låna ut din vattenflaska till din träningspartner, det kan vara att hen bär på bakterier som din kropp inte gillar.

En annan grundregel som Johanna nämner är att varken vattnet eller vattenflaskan ska avge någon doft, det kan nämligen betyda att bakterierna sökt sig in i flaskan.

Bäst med kallt eller varmt vatten?

Bakterier trivs bäst i samma temperatur som du trivs bäst i - nämligen i rumstemperatur. Därför är exempelvis varmt vatten på stranden inte farligt, trots att det kan smaka lite blaskigt.

– Det farliga med att ha vattenflaska med på stranden är att om den smälter så kan kemikalier från plasten komma i ditt vatten, säger Johanna.

Men det händer knappast om det inte är riktigt, riktigt varmt där ute. Samma sak gäller för kallt vatten, där trivs inte bakterierna så bra heller.

Hur är det med vattenkokaren som kan stå med samma vatten i sig i några dagar?

– Här gäller samma princip som med vatten på stranden, det att du kokar upp vattnet gör så att bakterierna försvinner, och samtidigt hälsorisken. Däremot kan det bli lite blaskigt om det står för länge, säger Johanna.

Läs mer om Yles test här - reportrar för den artikeln är Santtu Natri och Tuomo Björksten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln