Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Lion – gastkramande om borttappad 5-åring

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 08:56.
Saroo (Sunny Pawar) står på trappsteget till ett tåg och ser rakt in i kameran.
Bildtext Sunny Pawar är helt strålande i rollen som Saroo.
Bild: © Long Way Home Productions 2015

Lion är en hjärtskärande berättelse, baserad på verkliga händelser, om en liten pojke som tappar bort sig och hur han hittar hem igen, med hjälp av Google Earth.

När vi först möter den lilla pojken Saroo (Sunny Pawar) och hans äldre bror Guddu (Abhishek Bharate) stjäl de kol från ett tåg. De bor, tillsammans med sin mamma (Priyanka Bose) och lillasyster, i en liten, fattig by i centrala Indien. Mamman försöker försörja barnen med de jobb hon kan finna och Saroo och Guddu hjälper till.

Guddu (Abhishek Bharate) bär Saroo (Sunny Pawar) på ryggen.
Bild: © Long Way Home Productions 2015

När Guddu igen ska bege sig iväg för ett nattjobb vill Saroo absolut följa med. Men på en tågstation blir det missförstånd. Saroo stiger på ett tåg som tar honom över 1600 km bort. När tåget äntligen stannar är Saroo i Calcutta.

Där talar de ett språk han inte förstår och när en person till sist inser att Saroo endast förstår hindi och frågar honom vad hans mamma heter, då svarar Saroo "mamma".

En stark inledning

Lion är en film med en otroligt stark inledning. Det behövs nästan ingen dialog för här talar blickarna. Och det räcker för att man som åskådare blir helt och fullt engagerad i Saroos öde.

Saroo som med stora ögon ser sig omkring och försöker förstå vad som händer. Saroo som är liten och utlämnad men också väldigt smart och handlingskraftig. Han är hjälten i sitt eget liv, fast det är han ännu för liten för att förstå. Och till all lycka för liten för att inse alla de faror och hot som omger honom.

När det förflutna hinner ifatt

Saroo klarar sig, han blir adopterad till Australien och får nya föräldrar i John och Sue Brierley (David Wenham och Nicole Kidman). Handlingen hoppar ett antal år framåt och vi möter nu Saroo som en ung man (spelad av Dev Patel) ifärd med att flytta hemifrån och börja studera.

Men hans förflutna gör sig påmint och när minnena stiger fram ger de inte Saroo någon ro. Vem är han? Var finns hans rötter? Saroo börjar med hjälp av Google Earth (en slags digital jordglob som består av satellitbilder och flygfoton) försöka ta reda på varifrån de få minnesbilder han har härstammar.

Saroo (Dev Patel) står vid en karta på väggen och kryssar för vilka tågstationer han redan kollat in.
Bildtext Saroo börjar frenetiskt gå igenom tågstationer i Indien.
Bild: © Long Way Home Productions 2015

Hjärtskärande och vackert

Lion är en av de mest emotionella filmerna jag sett på länge. En film som griper tag i en och vägrar släppa greppet. En film som låter en genomgå gastkramande sorg och ängslan, glädje och en enorm lättnad.

Det här är en film som är svår att se utan att börja gråta.

Det kunde vara manipulerande och banalt men det fungerar.

Kanske för att Lion är baserad på verkliga händelser och personer. Manuset av Luke Davies bygger på biografin A Long Way Home av Saroo Brierley och är regissören Garth Davis debutlångfilm (han har tidigare regisserat bland annat TV-serien Top of the Lake).

Det är heller inte förvånande att filmen nu har sex Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, bästa foto, bästa manus, bästa manliga biroll Dev Patel (som fick sitt genombrott i Slumdog Millionaire) och Nicole Kidman för bästa kvinnliga biroll. En som inte är Oscarsnominerad men förtjänar att uppmärksammas är den unga Sunny Pawar som spelar Saroo som liten. Han är ett verkligt fynd.

Sue (Nicole Kidman) och John Brierley (David Wenham) möter för första gången deras adopterade son Saroo (Sunny Pawar)
Bildtext Nicole Kidman och David Wenham spelar Saroos adoptivföräldrar.
Bild: © Long Way Home Productions 2015

Om det finns nåt jag kan invända mot är det kanske skildringen av adoptionen. Här öppnar filmen upp för frågor men lämnar dem obesvarade, som att Sue (Nicole Kidman) berättar att hon alltid vetat att hon ville adoptera ett "brunt barn".

Att googla sig hem

En av de centrala delarna i filmen är Google Earth. Det är ett fantastiskt verktyg och för Saroo en livlina. Men nånstans under filmen börjar man fundera på om Google är en av medproducenterna i filmen. För scenerna där vi ser Saroo sitta och googla är många och långa.

Här känns det också som om filmen drar ut på sökandet innan den till sist ger oss det efterlängtade slut som vi anar skall komma.

Å andra sidan är det utdragna googlandet kanske en bra sinnebild för oss människor idag, vi har de mest fantastiska verktyg att söka och leta med och ändå känner vi oss vilsna och borttappade.

Saroo (Dev Patel) går på en gata i Indien.
Bild: © Long Way Home Productions 2015

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln