Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåborna får kompensation för förorenat vatten

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 19:15.
Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17
Bildtext Tankbilarna med rent vatten stod på olika platser i Borgå under veckan då hushållsvattnet var drabbat av e.colibakterier.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgåborna kommer att få ersättningar på grund av kvalitetsstörningarna i vattendistributionen i början av januari.

Det beslöt affärsverket Borgå vattens direktion vid sitt möte på torsdag. Direktionen beslöt att man betalar ut en ersättning på 7 cent per kubikmeter multiplicerad med den uppskattade årsförbrukningen. Ersättningen beräknas utgående från den årsförbrukning som Borgå vatten uppskattat att hushållet har.

Den lägsta ersättningen kommer att vara 8 €.

Ersättning också för el

Det är vattentjänstlagen som föreskriver att vattenverk är ersättningsskyldiga då det gäller kvalitets- eller distributionsfel i vattentjänsterna.

Den kvalitetsstörning i leveransen av hushållsvatten som inträffade i Borgå mellan den 3 januari och den 10 januari bedöms som fel i vattentjänsterna.

Förutom att vattenverket har skyldighet att till sina kunder ge ekonomisk kompensation har vattenverket också skyldighet att ersätta kostnader som uppkommit till exempel för kokning av vatten.

Många bäckar små

Borgå vatten beräknar att en person använder maximalt tio liter vatten till mat och dryck per dygn, vilket innebär en euro kompensation per person och vecka. Uppmaningen att koka vattnet gav tilläggskostnader på två euro i veckan för den elektricitet som användes.

Även om kompensationen per hushåll inte är särdeles stor, blir den totala summa som Borgå vatten måste betala ut relativt hög. Borgå vattens kompensation till de drabbade beräknas nämligen till sammanlagt 190.000 euro.

Diskussion om artikeln