Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

35 000 euro till Nordiska konstskolan i Karleby

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 16:39.
Nordiska konstskolan i Karleby.
Bildtext Nordiska konstskolan i Karleby.
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman.

Centret för konstfrämjande (Taike) har delat ut verksamhetsbidrag på 35 000 euro till Nordiska konstskolan i Karleby. Ett livsviktigt bidrag för den tvååriga utbildningen som har studerande från hela världen.

Verksamhetsbidragen från Taike har minskat de senaste åren men stödet till konstskolan ligger på samma nivå som år 2016.

- Utan Taikes bidrag skulle vi bli tvungna att lägga ner verksamheten. Så det här var glädjande och nödvändigt, säger studierektor Annika Bergvik-Forsander. Summan utgör en tiondel av våra verksamhetskostnader.

Nordiska konstskolan bjuder varje år in gästlärare från hela Europa.

- Det innebär att vår utbildning håller hög nivå. Kan vi inte bjuda in gästlärarna så försvinner undervisningens goda kvalitet. Utan bidrag skulle vi bli tvungna att banta bort jättemycket, säger Bergvik-Forsander.

I år har konstskolan närmare 40 studerande i åldern 18-35.

- Just nu har vi studerande från Japan, Turkiet och Sverige och Finland förstås. Och vi märker att intresset för utbildningen växer utomlands.

Grafiksalen i Nordiska konstskolan är fylld av studerande och konstverk.
Bildtext Grafiksalen i Nordiska konstskolan i Karleby.
Bild: Foto: Annika Bergvik-Forsander.

"Bidragen svarar inte på fältets nödrop"

Taike har delat ut verksamhetsbidrag för 7,9 miljoner euro, men direktör Minna Sirniö vet att pengarna inte räcker till.

- Inte ens med ett anslag av den här storleken kan vi svara på fältets nödrop. Det är omöjligt att bevilja stöd till nya aktörer utan att lämna dem som redan får stöd lidande.För att bevilja stöd till nya grupper har man varit tvungen att skära ner bidragen till etablerade stödmottagare, säger Sirnö i ett pressmeddelande.

Stöd beviljas till åtta konstarter: filmkonst, litteratur, bildkonst, musik, scen-, cirkus-, dans- och fotokonst. De största bidragen gick till scenkonsten och danskonsten.

Österbottniska föreningar och stiftelser som får Taikes verksamhetsbidrag
Stiftelsen för Nordiska konstskolan, Karleby35 000 €
Guardia Nueva orkesterförening, Karleby32 000 €
Teatteriyhdistys RUSKAensemble rf, Karleby34 000 €
Karleby Operaförening, Karleby70 000 €
Filmcentrum Botnia rf, Vasa11 000 €
Vasa operastiftelse, Vasa20 000 €
Dans i Österbotten rf, Malax30 000 €

Diskussion om artikeln