Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortums vd: Vindkraften är lönsammast

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 18:08.
Pekka Lundmark, Fortum: Vindkraft är det lönsammaste alternativet - Spela upp på Arenan

Det är något av en bomb Fortums vd Pekka Lundmark levererar på dagens bokslutsinfo. Visserligen har Fortum en längre tid fokuserat på utsläppsfria energiformer, men dagens besked överraskar.

- Om man idag börjar bygga ut ny kraftverkskapacitet i Norden är vindkraften det billigaste alternativet.

Det är också därför man mycket snabbt kunde avveckla alla stödsystem för vindkraften.

- Man borde satsa på att utveckla handeln med utsläppsrätter och efter det kunde man låta marknaden styra, säger Pekka Lundmark.

Kolkraften gynnas i handeln med utsläppsrätter

Under de åtta senaste åren har priset på utsläppsrätter för koldioxid gått ner med drygt sextio procent.

Enligt Pekka Lundmark har det här resulterat i att utsläppshandeln inte uppmuntrar till investeringar i utsläppsfri energiproduktion.

- Så länge priserna är på den här nivån har de ingen som helst styreffekt på energiproduktionen. Priset borde vara betydligt högre. Vi stöder EU-kommissionen som försöker reformera handeln med utsläppsrätter.

Pekka Lundmark poängterar att enbart 13 procent av koldioxidutsläppen idag berörs av utsläppshandeln.

- Nu överväger Kina att komma med i systemet för utsläppshandeln och då fördubblas mängden koldioxidutsläpp som berörs av utsläppshandeln. Det är en positiv nyhet, men det krävs mycket kraftigare åtgärder och väldigt snabbt.

Fortum fortsätter som dividendgenerator

Resultatmässigt blev fjolåret rätt anspråkslöst för Fortum. Affärsvinsten sjönk till 644 miljoner euro jämfört med 808 miljoner euro året innan. Det här beror närmast på det låga elpriset och på att produktionen i Fortums vattenkraftverk sjönk.

Trots det rätt anspråkslösa resultatet fortsätter Fortum med en rätt frikostig dividendpolitik. Dividenden på 1,10 euro per aktie är på samma nivå som år 2015, vilket motsvarar en avkastning på ungefär sju procent för den som äger aktier i Fortum.

Diskussion om artikeln