Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HNS: "Inte vettigt att sjukhus ska behöva byta mobiloperatör"

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 10:54.
Den nya intensivvårdsavdelningen i Mejlans tornsjukhus.
Bildtext Intensivvårdsavdelningen M1 i Mejlans tornsjukhus i Helsingfors. Här dog en hjärtpatient i samband med att mobilnätverket inte fungerade i fjol.
Bild: YLE/Hanna Rundell

På Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) anser man att sjukhus inte borde konkurrensutsätta sina mobilabonnemang eftersom det kan orsaka problem för patientsäkerheten.

– Att sjukhus regelbundet är tvungna att konkurrensutsätta sina telefontjänster känns fel. Just när man har lyckats säkra att kontakterna fungerar väl så kan man tvingas börja om från början med en annan operatör, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.

Han tillägger att man då kan utsätta tusentals patienter för risker och att det inte är vettigt.

Yle Nyheter berättade i går att HNS drabbades av en hel del problem med sitt mobilnätverk i fjol, efter att man bytte operatör till Sonera. Det nya mobilnätet drabbades av flera fel vilket ledde till att läkare inte alltid kunde nås när det var bråttom.

– Vi har 12 000 telefoner och en miljon kvadratmeter utrymme. Experter berättade för oss att man borde göra ett testsamtal på varje kvadratmeter om man vill vara säker på att mobilnätverket faktiskt fungerar, och det skulle vara ett mycket stort jobb, säger Mäkijärvi.

Expert: Man måste konkurrensutsätta

Tomi Voutilainen som är professor i offentlig rätt vid Östra Finlands universitet betonar ändå att sjukhus måste konkurrensutsätta sina mobilabonnemang.

– Mobilnät är en stödfunktion och de ska därför konkurrensutsättas. Det är bara direkta vårdåtgärder som anses vara kritiska och som utgör ett undantag, kommenterar han.

Chefsöverläkare Mäkijärvi tycker att lagen om offentlig upphandling borde ändras så att konkurrensutsättning av mobilnät kunde undvikas på sjukhus. Professor Voutilainen håller inte med.

– Om det här anses vara kritiskt, var skulle man i såfall dra gränsen, frågar han sig. Då skulle alla möjliga tjänster i ett sjukhus kunna undantas från upphandling.

Voutilainen påpekar att man då till exempel kunde argumentera för att ett städföretag aldrig borde bytas ut eftersom sjukhusbakterier kunde sprida sig.

– Att skippa konkurrensutsättning skulle också innebära att det blir dyrare för samhället, säger han.

Diskussion om artikeln