Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hanna Smith: Debatt om medborgarskap försämrar inte relationerna till Ryssland

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 22:28.
Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet
Bild: Yle

I debatten om dubbla medborgarskap och de säkerhetsrisker som de anses utgöra, har fokus snabbt riktats nästan enbart mot Ryssland.

- Det är mycket enkelriktat att diskussionen bara gäller Ryssland, säger Rysslandsexperten Hanna Smith vid Alexandersinstitutet.

Smith menar att världen har ändrats ganska mycket och det har kommit nya hotbilder. Länder som har upplevts vara långt borta från Finland har kommit närmare. Det gäller nu att tänka litet bredare, menar hon.

Hon är ändå inte förvånad över att regeringen ser dubbla medborgarskap som en potentiell säkerhetsrisk.

- Det är en trend som förekommer också i andra länder. Det är en diskussion som har dykt upp nu då världen har ändrats och man har börjat tänka om vad medborgarskap betyder och var är lojaliteten.

Ny syn på medborgarskap

- Men det är nog sant att Ryssland ser medborgarskapet lite annorlunda än tidigare. De har en ganska stark åsikt om att ryska medborgare i första hand ska vara lojala mot Ryssland och om Ryssland behöver en ska man vara färdig att tjäna Ryssland som stat.

De har en ganska starkt åsikt att ryska medborgare i första hand ska vara lojala mot Ryssland.

Hanna Smith

Smith anser att det ger anledning för Finland att tänka om.

Men ingen vet vad Rysslands inställning till lojalitet betyder i praktiken, säger hon. Det kan hända att det inte betyder någonting alls och att det aldrig tas upp.

- I allmänhet tror jag inte att personer med dubbelt medborgarskap ens vet om att det har skett en ändring i Ryssland. Det är mycket som står till pappers i Ryssland, men som aldrig förverkligas.

- Men säkerhetsfrågorna är till sin natur sådana att man alltid måste tänka det värsta.

Smith tror ändå inte att diskussionen om dubbla medborgarskap kan försämra relationerna mellan Finland och Ryssland.

Tanja Ljungqvist: Man hajade nog till

Tanja Ljungqvist är en av de cirka 25 000 människor i Finland som har dubbelt finsk-ryskt medborgarskap.

- Man hajade ju nu nog litet till då diskussionen blossade upp, säger Ljungqvist. Samtidigt vet man ju att relationerna till Ryssland inte är så goda.

- Man blir kanske lite rädd och fundersam att vad det betyder det för en själv. Jag har någon gång lite haft blickarna mot ministerier eller ambassader men nu måste jag helt enkelt bara förstå att det inte är möjligt att jobba där.

Inte diskriminerats

Ljungqvist säger ändå att hon inte har känt av att ha blivit diskriminerad på grund av sitt dubbla medborgarskap. Hon har inte blivit tillbakavisad eller stoppad eller något sådant. Hon har ännu inte hunnit söka något jobb där det dubbla medborgarskapet har någon betydelse.

Hon förstår inte helt att man ser säkerhetsrisker då personer i statliga tjänster har både finländskt och ryskt medborgarskap. Försvarsmakten som nu har diskuterats gäller ju en rätt liten skara.

Finlands och Rysslands flaggor i knut
Bild: Yle

- När man 2003 kom fram till att dubbelt medborgarskap ska vara möjligt så måste man väl då också ha känt till vad det betyder i praktiken, menar Ljungqvist.

B-klassens medborgare

- Men jag kan förstå hur finländarna kanske tänker nu då relationerna mellan EU och Ryssland skärps. Man tänker kanske att Finland och Sverige har gemensamt försvar och där sitter människor som har ryska pass. Jag kan förstå att situationen kan bli lite obekväm.

För Ljungqvist är det viktigt att ha dubbelt medborgarskap. Hon har bott i Finland i 26 år och har byggt upp sitt liv här.

- Eftersom jag en gång har fått möjlighet att bli medborgare är det också viktigt att bli värdig medborgare. Men med den här aktuella diskussionen blir man som en B-klassens medborgare. Det finns så många vinklar kring det här. Man vill kunna hålla sin ryska identitet och också ha den finländska, säger Ljungqvist.

Diskussion om artikeln