Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö efterlyser debatt om dubbelt medborgarskap

Från 2017
President Sauli Niinistö i riksdagen den 2 februari 2017.
Bildtext President Sauli Niinistö i riksdagen den 2 februari 2017.
Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

President Sauli Niinistö har uttalat sig om den aktuella frågan om dubbelt medborgarskap. Han tog upp frågan i riksdagen i dag.

Niinistö anser att läget har förändrats sedan 2003 då Finland fick en lag om dubbelt medborgarskap. Lagen var avsedd att locka experter till Finland och att förbättra ställningen till exempel för återflyttare från Sverige.

Niinistö anser att motiveringarna för lagen har försvunnit eller fungerar dåligt. Han önskar att frågan skulle debatteras.

Presidenten tog också upp frågan om hurdana tjänster med en anknytning till Finlands säkerhet som är tillgängliga för personer med dubbelt medborgarskap.

Niinistö säger att den här frågan togs upp i viss mån redan under den förra regeringsperioden.

Ryssland beviljar inte dubbelt medborgarskap

Niinistö nämner i sammanhanget Ryssland som inte har ett system med dubbelt medborgarskap.

- Premiärminister Medvedev gav en intervju i höstas där han ännu en gång betonade att Ryssland skyddar alla ryssar oavsett var de finns. Det ryska tänkandet är konsekvent. De beviljar inte dubbelt medborgarskap och de erkänner inte ett sådant fenomen vad beträffar ryssar som beviljats ett andra medborgarskap utöver det ryska.

Eventuella problem har enligt Niinistö att göra med den så kallade lydnadsplikten som en person med dubbelt medborgarskap kan ha gentemot två stater samtidigt.

Presidenten delar inte försvarsminister Jussi Niinistös (Sannf) oro över att debatten om dubbelt medborgarskap skulle ha skadat relationerna till Ryssland.

Diskussion om artikeln