Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi kämpade för Borgå bb - nu kämpar vi för hela sjukhuset"

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 11:08.
Demostration för Borgå BB
Bildtext Det var inte länge sedan Borgåborna demonstrerade mot stängningen av bb. Nu är det dags att äntra barrikaderna igen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Om drygt en vecka kommer man att demonstrera på Borgå torg emot stadens planer på att bolagisera vården.

Borgå stads planer på att bolagisera social- och hälsovården så att servicen skulle handlas av ett privat företag, har väckt förvåning och reaktioner inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Nu har också Borgåborna vaknat.

- Vi måste agera medan tid är. Vi kämpade för Borgå bb, nu kämpar vi för hela sjukhusets fortsatta existens, säger en av initiativtagarna till demonstrationen, Borgåbon Annette Karlsson.

Mycket är ännu öppet

Stadsfullmäktige i Borgå ska troligen redan inom några veckor fatta beslut i frågan. Karlsson säger att det är mycket förvånande att Borgå stad har planer på en bolagisering av hälsovårdstjänsterna.

- Riktlinjerna då det gäller social- och hälsovårdsreformen är ju inte på långt när spikade ännu och ändå har Borgå planer på att göra dramatiska förändringar inom sin hälsovårdsservice. Det kan i värsta fall hota hela Borgå sjukhus framtida existens, säger Karlsson.

Karlsson hoppas på stor uppslutning till demonstrationen. Planerna på att stänga Borgå bb fick hela stan på fötter och Karlsson hoppas på likadana reaktioner hos stadens invånare nu.

Demonstrationen mot Borgå stads planer på att bolagisera sin social- och hälsovård går av stapeln på Borgå torg lördagen den 11 februari mellan klockan 15 och 17.

Diskussion om artikeln