Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finns fler sommarjobb i år - ändå inte ovanligt att studerande jobbar utan lön

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 10:30.
Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Bildtext Nu är det dags att börja söka jobb för sommaren.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Finlands Näringsliv EK uppskattar att deras medlemsföretag erbjuder 100 000 sommarjobb i år. Det är 10 000 fler än ifjol. Många studerande upplever ändå att det är väldigt stressigt att försöka få sommarjobb inom sin egen bransch och det är inte heller ovanligt att studerande jobbar utan lön.

De branscher som erbjuder fler sommarjobb än ifjol är byggbranschen, övernattnings- och restaurangbranschen, samt planerings-, konsultations- och forskningsbranschen.

- Företag i de här branscherna uppgav att de sannolikt anställer fler sommarjobbare i år. De många positiva ekonomiska signalerna återspeglar sig genast på företagen, och därför vågar de nu anställa fler än tidigare, säger Jenni Ruokonen, expert på näringspolitik vid EK.

Porträtt på Jenni Ruokonen, EK
Bildtext Handeln och industrin, speciellt teknologiindustrin, är de branscher som sysselsätter flest ungdomar under sommaren, säger Jenni Ruokonen på EK.
Bild: EK/ Marjut Hentunen

Ruokonen har i fem år undersökt hur många sommarjobb EK:s medlemsföretag planerar erbjuda.

- Ifjol erbjöd företagen ungefär 90 000 sommarjobb och nu är målet att nå 100 000 den här sommaren, säger Ruokonen.

Många stressade för att de inte får branschjobb

Den som vill ha ett sommarjobb ska senast nu aktivera sig och börja se sig om efter lediga jobb. Den senaste veckan har karriärservicen vid Helsingfors universitet ordnat flera workshopar kring hur man gör ett bra CV.

- Det här har varit konkret och bra, det skulle behövas mera sådant. Annars hjälper uni-studierna inte så mycket med det praktiska. Man måste nog själv vara väldigt aktiv för att få jobb, säger jobbsökanden Melissa Sukanen.

Det såg ut som en anställning, men arbetsgivaren lät helt enkelt bli att betala någon lön.

Sukanen har studerat sociologi och precis blivit klar med sina kandidatstudier. Hon har nu ett deltidsjobb, men behöver ett heltidsjobb för att få ekonomin att gå ihop.

- Idag var jag på en arbetsintervju som gick riktigt bra, men det var inte heller ett heltidsjobb. Det finns mest visstidsjobb och så har jag blivit erbjuden projektanställning. Men jag har ju studerat för att få ett heltidsjobb som jag kan försörja mig på! säger Sukanen med eftertryck.

Värmen lockar folk till glasskioskerna
Bildtext Hur många somrar är det okej att jobba i glasskiosk om man studerar vid universitet?
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Vid universitetets karriärservice vittnar personalen om att många studerande är stressade den här tiden på året då man ska börja söka sommarjobb.

- Många säger att de inte får så mycket studier gjorda för att de söker jobb, säger handledaren Anna Storgårds på karriärservicen.

Studerande tar gratisjobb för att få erfarenhet

De första studieåren uppfattas det fortfarande vara acceptabelt att sommarjobba inom sådana branscher som inte hänger ihop med de egna studierna. Men om åren går, och man fortfarande inte har fått arbetserfarenhet från den egna branschen, ökar pressen. Det är inte ovanligt att studerande jobbar utan lön för att få arbetserfarenhet.

- Vi säger åt studenterna att vi inte understöder obetalda praktiker, men det sker ju. Speciellt för internationella studerande är det här en verklighet - de vill få arbetserfarenhet och enda sättet är att göra oavlönat jobb, säger Storgårds.

Visst ger det erfarenhet och jag tror ungdomarna också är villiga att göra jobbet, men nog vill man ju ha betalt för det man gör.

Storgårds har uppfattningen att gratisjobb är rätt så vanligt och att det förekommer inom många olika branscher. Finlands juristförbund gjorde i höstas en utredning som visade att över hälften av juridikstuderandena hade jobbat gratis eller blivit erbjudna gratisjobb.

- Det såg ut som en anställning, men arbetsgivaren lät helt enkelt bli att betala någon lön, säger Mikko Salo, vice vd på Finlands juristförbund.

Fortsättningsvis hör studerande av sig om gratisjobb, och då kontaktar juristförbundet de arbetsgivare det gäller. Salo säger att de studerande som trots allt går med på att jobba gratis gör det för att få erfarenhet, för att få någonting som ser bra ut på cv:t

Melissa Sukanen har aldrig själv behövt jobba gratis, men hon känner till fenomenet.

- Det är spännande att arbetskraften används på det här sättet. Visst ger det erfarenhet och jag tror ungdomarna också är villiga att göra jobbet, men nog vill man ju ha betalt för det man gör, säger Sukanen.


Har du erfarenhet av gratisjobb? Hur lätt har det varit att få sommarjobb inom din egen bransch? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln