Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingräddare till Halla-aho: Du är välkommen ombord för att se verkligheten på Medelhavet!

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 11:55.
"Jag bjuder in Halla-aho till vårt räddningsfartyg" - Spela upp på Arenan

- Kom med ombord på vårt räddningsfartyg för att med egna ögon se den tragiska och fruktansvärda verkligheten på Medelhavet, efter det kanske du tänker om.

Det är Regina Catrambone på medborgarorganisationen MOAS hälsning till den sannfinländske EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho.

Halla-aho anser att medborgarorganisationer som räddar liv på Medelhavet borde förbjudas och hävdar att de medborgarorganisationer som opererar på Medelhavet i själva verket lockar flyktingar och migranter att ta sig till Europa.

Jussi Halla-aho skickade häromveckan en skriftlig fråga till EU-kommissionen där han vill veta om kommissionen tillsammans med medlemsländerna tänker vidta åtgärder för att det ska bli straffbart för medborgarorganisationer att rädda liv på Medelhavet.

Kommissionen har ännu inte svarat. Regina Catrambone på medborgarorganisationen MOAS ger däremot svar på tal.

- Den här personen (Halla-aho) känner nog inte till verkligheten, han har följt med flyktingkrisen genom att sitta hemma och se på tv. Jag vill nu personligen bjuda in honom att komma med ombord på vårt fartyg, klä sig i arbetskläderna och sedan delta i våra räddningsoperationer.

Flyktingräddarorganisationen MOAS fartyg
Bildtext MOAS fartyg
Bild: Daniel Olin/Yle

- Att gå ombord på flyktingbåten, att se tårarna och svetten och sedan föreställa sig att själv vara den som satt inpackad där. Efter den upplevelsen tror jag han ändrar åsikt.

Italienaren Regina Catrambone grundade tillsammans med sin amerikanske man Christopher organisationen MOAS (Migrant Offshore Aid Station) år 2013.

MOAS som har sin bas på Malta. Organisationens två räddningsfartyg har sedan 2015 räddat över 30 000 liv på Medelhavet.