Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ändrar ton om Ryssland, Iran och Israel

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 07:08.
USA:s nya FN-ambassadör Nikky Haley fördömde Ryssland i sitt första anförande inför säkerhetsrådet
Bildtext USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley fördömde Ryssland i sitt första anförande inför säkerhetsrådet
Bild: EPA/JASON SZENES

USA:s nya administration har ändrat ton i flera kontroversiella frågor som Ryssland, Nato, Israel och Mexiko.

Den nya FN-ambassadören Nikki Haley anklagar Ryssland för nya, upptrappade strider i Ukraina och försäkrar att sanktionerna mot Ryssland bibehålls.

Haley sa i sitt första anförande inför FN:s säkerhetsråd att sanktionerna inte hävs förrän Ryssland har återlämnat Krim-halvön till Ukraina.

- Jag anser det beklagligt att jag i mitt första uppträdande här måste fördöma Rysslands aggressiva aktioner, konstaterade ex-guvernören Haley.

Hon försäkrade att USA vill ha bättre relationer med Ryssland, men att läget i östra Ukraina kräver ett klart fördömande.

President Donald Trumps ovilja att kritisera Ryssland och hans kritik mot sanktionerna har lett till spekulationer om att han vill häva eller lindra sanktionerna mot Ryssland.

Israel får mild kritik

Vita huset har också riktat mild kritik mot Israel på grund av strömmen av nyheter om nya bosättningar på ockuperade område på Västbanken efter Trumps tillträde.

Trump och hans närmaste medarbetare har många gånger uttryckt sitt villkorslösa stöd för Israel och de omstridda bosättningarna.

Vita huset säger nu i ett oväntat uttalande att nya bosättningar inte främjar freden.

Uttalandet är betydligt mer nyanserat än väntat även om den grundläggande inställningen till bosättningarna inte har förändrats.

- Medan vi inte tror att existerande bosättningar utgör ett hinder för freden så är det möjligt att nya bosättningar inte underlättar att nå målet, sägs det i uttalandet.

USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson (th) träffade sin tyske kollega Sigmar Gabriel under sin första dag på utrikesministeriet
Bildtext USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson (th) träffade sin tyske kollega Sigmar Gabriel under sin första dag på utrikesministeriet
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Tillerson, Gabriel och Nato

Den nya utrikesministern Rex Tillerson möttes med applåder då han anlände till sitt ministerium i Washington för första gången igår.

Tillerson träffade under sin första dag som utrikesminister sin tyska kollega Sigmar Gabriel.

Bägge underströk försvarspakten Natos centrala roll för säkerheten i Europa och Nordamerika och bägge försäkrade att de eftersträvar fortsatt gott samarbete.

Trump har i det förgångna många gånger utdömt Nato som en föråldrad, ineffektiv allians och riktat kritik mot Tyskland och förbundskansler Angela Merkel.

Nya sanktioner mot Iran?

Gabriel sa efter mötet att Tillerson inte heller visade några tecken på att vilja häva kärnenergiavtalet med Iran som slöts år 2015.

Vita huset antydde ändå igår att man förbereder nya, ensidiga sanktioner mot Iran på grund av landets färska missilprov, något som Iran har fördömt i skarpa ordalag.

Trump har i varje fall återtagit sina hotelser om att han tänker riva upp kärnavtalet som stöds av alla andra parter som undertecknade det, bland dem Tyskland, Kina och Ryssland.

Tillerson talade också med grannländerna Mexikos och Kanadas utrikesministrar och tonen lär ha varit mycket försonlig.

Utrikesministrarna kom överens om att i god tro diskutera om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta som Trump har lovat att riva upp.

Den nye försvarsministern James "Mad Dog" Mattis besöker Sydkorea och Japan under sin första resa utomlands
Bildtext Den nye försvarsministern James "Mad Dog" Mattis besöker Sydkorea och Japan under sin första resa utomlands som försvarsminister.
Bild: EPA/YONHAP

Nordkorea varnas

Tonen mot Nordkorea har däremot skärpts.

Den nya försvarsministern James Mattis har besökt Sydkorea där han främst diskuterade hotet från norr och det toppmoderna amerikanska missilförsvarssystemet THAAD som Sydkorea vill installera med USA:s hjälp.

Både Nordkorea och Kina har varit kritiska mot THAAD och ansett att det kan trappa upp den militära kapprustningen ytterligare.

USA och Sydkorea kom under besöket överens om att THAAD installeras redan i år.

Mattis tog till brösttoner då han kommenterade Nordkoreas utveckling av långdistansmissiler som eventuellt en dag kan nå det amerikanska fastlandet.

- Attacker mot USA eller våra allierade kommer att krossas och bruk av kärnvapen skulle mötas med en reaktion som skulle vara effektiv och överväldigande, varnade "Mad Dog" Mattis, som han kallades under sin tid som chef för USA:s marinkår.