Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturpris till spelman och folkbildare

Från 2017
Christine Julin-Häggman och Matts Andersén
Bildtext Christine Julin-Häggman och Matts Andersén.
Bild: Yle/Pia Lagus

Christine Julin-Häggman och Matts Andersén får Svensk-Österbottniska samfundets kulturpris.

"Christine Julin-Häggman har under flera årtionden haft en framträdande position inom det österbottniska musiklivet. Sin största kulturgärning har hon gjort inom folkmusiken, där hon med stort engagemang lyft fram och fört vidare musik och spelmantraditioner från sin hembygd."

Så lyder en del av motiveringen till priset. I den lyfts även gruppen Jepokryddona fram som Julin-Häggman grundat och fortfarande fungerar som ledare för.

Gruppen ger i dagarna ut en ny låt "Jack Lintel`s Jig"

- För mig har målet alltid varit att lära mig alla gamla Jeppolåtar. Samtidigt vill jag lära ut dem åt yngre generationer, säger Julin-Häggman.

Intresset för meteoritkratrar är bestående

"Matts Andersén är en genuin folkbildare med en levande entusiasm och ett öppet sinne för tid och miljö. Sitt engagemang i människor och omgivning har han dokumentarat i böcker och i ett stort antal populärvetenskapliga artiklar."

I den fortsatta prismotiveringen nämns boken "När himlen faller ner" som Andersén gav ut 2015. Den översattes till finska ifjol och har tagits emot med stort intresse.

- Det är nog nyfikenheten som drivit mig alla dessa år, säger Andersén som menar att priset inspirerar honom fortsätta med nya tag.

Priset delas ut i samband med Runebergsfesten på söndag.

Diskussion om artikeln