Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Runeberg blev tidigt en fosterländsk kultperson"

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 12:12.
Susanna Widjeskog, amanuens vid Borgå museum med Fredrika Runebergs receptsamling
Bildtext Johan Ludvig Runeberg började dagen med en Runebergstårta och en snaps. Susanna Widjeskog, amanuens vid Borgå museum, med Fredrika Runebergs receptsamling.
Bild: Yle/Sune Bergström

Vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg var sin tids kändis som hyllades av gammal och ung. Redan medan han levde ordnades festligheter till hans ära.

Susanna Widjeskog, amanuens vid Borgå museum, säger att Johan Ludvig Runeberg fick motta väldigt många hyllningar under sin Helsingforstid när familjen bodde där.

- Efter att hans fina dikter hade kommit ut började studenterna hylla honom vid olika tillställningar. Till exempel innan han flyttade till Borgå hade de en fest för honom och där var ungefär 300 gäster.

Staty av J.L Runeberg i Runebergsparken i Borgå under vintern
Bildtext Runeberg står staty både i Borgå och i Helsingfors
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Runeberg var den tidens kändis. Widjeskog säger att han ganska tidigt blev en kultperson för den fosterländska känslan som han visade i sina dikter.

Jakobstad firade först

Runebergsdagen firades första gången 1854 i Jakobstad när Runeberg fyllde 50 år. År 1858 kom gymnasisterna första gången under nationalskaldens fönster vid familjen Runebergs hem i Borgå för att sjunga.

År 1866 började man med en ny tradition i Borgå den 5 februari - en kvällsfest som hade sina rötter i finska Konstnärsgillets årsfest.

Så småningom blev det en societetsfest, först i societetshuset och från och med 1930-talet på Kulturhuset Grand. Traditionen med tablåer i samband med festerna fortsatte in på 1980-talet.

År 1874 började frivilliga brandkåren i Borgå uppvakta Runeberg på födelsedagen. Efter skaldens död inleddes traditionen med fackeltåg. Också Borgå sångarbröder anslöt sig till hyllningsskaran.

Susanna Widjeskog tror att Johan Ludvig under sin livstid var tacksam för födelsedagshyllningarna men han var en ganska blyg person.

Runebergsdagen 2017

På Runebergsdagen 2017 ordnas det guidade rundturer i Runebergs hem, på finska klockan 10, 12 och 14, på svenska klockan 11 och 13, samt på engelska klockan 15. Inträdet är fritt på Runebergsdagen.

Runebergs hem
Bildtext Runebergs hem har fritt inträde på Runebergsdagen
Bild: YLE/Victoria Riikonen

Runebergsdagen i Borgå börjar klockan 9.30 med kransnedläggning vid Runebergs staty och klockan 10 vid hans grav.

Det är festligheter i Kulturhuset Grand och på kvällen Borgå FBK:s traditionella fackeltåg med start klockan 17.20 vid Brandkårshuset.

Klockan 18 sjunger Runebergskören BSB vid Runebergstatyn i Borgå innan fackeltåget går vidare till Runebergs hem.

Runebergspriset i litteratur delas ut på Runebergsdagen och en dag senare delas barnbokspriset Runeberg junior ut för första gången.

Runebergstårtor.
Bildtext Affärerna översvämnas just nu av Runebergstårtor
Bild: Yle/Marica Hildén

Tårta med snaps

Affärerna översvämmas dessa tider av olika slags Runebergstårtor inför Runebergsdagen. Den första som bakade Runebergstårtor var gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet.

Tårtan var nationalskaldens favoritbakverk. Han inledde ofta dagen med en tårta och en snaps.

Hustrun Fredrika bakade en egen version av tårtan. Hennes recept var länge försvunnet men nu finns Fredrikas receptbok till salu bland annat i Runebergs hem.

Östnyländska nyheter

11:04

Diskussion om artikeln