Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uberchef lämnade Trumps ekonomiska råd efter bojkotthot

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 07:10.
Ubers grundare och vd, Travis Kalanick lämnar Vita husets ekonomiska råd efter bojkotthot mot hans bolag
Bildtext Ubers grundare och vd, Travis Kalanick lämnar Vita husets ekonomiska råd efter bojkotthot mot hans bolag.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Taxiföretaget Ubers grundare och vd Travis Kalanick har avgått från president Donald Trumps ekonomiska råd efter hot om omfattande bojkotter mot Uber.

Många kritiska kunder hade inlett en bojkottkampanj mot Uber via sociala medier samtidigt som förare hotade att lämna sina jobb om bolagets ledning samarbetar med Trump.

Både kunder och förare är kritiska mot presidentens immigrationsdekret som begränsar antalet invandrare och flyktingar från muslimska länder.

- Mitt medlemskap i rådet var inte avsett som stöd för för presidenten eller hans agenda men det har olyckligtvis missförståtts exakt så, säger Kalanick.

Kritiserar dekretet

Han säger sig ha talat om det omstridda immigrationsdekretet med Trump då han lämnade sin post som rådgivare.

Kalanick har sedan dess kritiserat dekretet i ett brev till Ubers anställda.

- Exekutivordern skadar samhällen över hela USA. Familjer separeras, folk fastnar utomlands och rädslan ökar för att USA inte längre är en plats som välkomnar invandrare, skriver Uber-chefen i sitt brev.

Trump skall på fredagen träffa de högsta cheferna för amerikanska storföretag som General Motors, Pepsi, Tesla, IBM, Blackstone, JPMorgan Chase och Wal-Mart.

Tycker inte om Silicon Valley

Stora elektronik- och IT-bolag som Google, Microsoft, Apple och Amazon har redan tagit distans till Trump och riktat hård kritik mot immigrationsdekretet.

Andra stora bolag väntas lägga fram sina synpunkter på invandring och internationell handel vid dagens möte.

Vita huset säger i ett uttalande där Uber inte nämns, att "det inser vikten av en öppen dialog med affärslivet om hur ekonomin kan förstärkas."

Amazon har öppet stött rättsprocesser mot dekretet medan Microsoft har lagt fram reformförslag.

- En strid håller på att bubbla upp mellan Trump och Silicon Valley. Det är klart att de (Trumps administration) inte uppskattar den ekonomiska aktivitet som teknologibolag genererar, säger Neeraj Agrawal, delägare i bolaget Battery Ventures.

Diskussion om artikeln