Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åtta anställda vid Kuppis sjukhus brottsmisstänkta

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 13:42.
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bildtext Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus.
Bild: Yle/Nora Engström

Polisen har nu blivit klar med förundersökningen av händelserna vid Kuppis sjukhus i Åbo. Totalt åtta vårdare åtalas för brott. I fyra av fallen rör det sig om bluffvårdare.

De återstående fyra misstänkta har arbetat vid avdelning G1 för äldre psykpatienter. De misstänks för sammanlagt 14 olika brott, bland annat misshandel och olaga frihetsberövande.

I ett av fallen misstänks en manlig vårdare ha misshandlat en 80-årig patient, som var halvt medvetslös. Vårdaren misstänks ha gett knytnävsslag i patientens mage och fallet utreds som grov misshandel. I andra fall misstänks en vårdare ha gett mediciner åt en patient utan läkarens tillstånd. En del vårdare misstänks också för att ha uppmanat kolleger att medicinera patienter utan att skriva upp det. Patienter har också isolerats utan läkarens tillstånd.

Totalt har sex fall av misshandel och två fall av försök till misshandel rapporterats. Polisen i Sydvästra Finland säger att åtal redan har väckts i en del av fallen.

Även sjukhusledningens verksamhet har utretts. En del brister har uppdagats, men polisen anser inte att det rörde sig om brott.

Utöver polisundersökningen har även Åbo stad, Valvira och Regionförvaltningsverket granskat Kuppis sjukhus.

Turun Sanomat berättade i februari i fjol om misshandel och kränkande behandling av patienter vid Kuppis sjukhus.