Bob Malmström - en borgerlig rebell med förkärlek för Karis
Svetten lackar och kostymens sömmar sätts på prov när hardcoregruppen Bob Malmström levererar snabba riff och intensiva skrik i Karis. Den finlandssvenska borgerliga punkens budbärare bjuder in till minifestivalen Bobfest under veckoslutet.
Dessutom har dokumentären om bandets turné i Kina världspremiär på den lokala biografen. Allt för att hedra favoritorten Karis.
Slag- och skrikorkestern har inga naturliga kopplingar till Karis. Ändå har just källaren i hotell Socis blivit Bob Malmströms kära hem. För gruppens fjärde gig åkte Bob Malmström längs riksväg 25 till Karis. Förväntningarna var inte höga, men det blev ändå magiskt.
- Det var kärlek vid första ögonkast. Vi kände ingen i Karis, men det var fullt hus. Helt otroligt, säger Kjell Simosas som uppträder under namnet Carolus Aminoff.
Karis hyllas i punklåtar
Bob Malmström fortsätter sin tradition med att uppträda i Karis minst en gång om året. Det fartfyllda veckoslutet bjuder på flera lokala och bekanta namn inom punken.
De som inte sett oss tidigare undrar nog vad vi är för kostymfjantar.
Bob Malmström har givetvis bjudit in The Dogshit Boys som är sanna Karisveteraner. Gruppen kan till och med stoltsera med en låt som heter Karis Rock City. Här kan man lyssna på hyllningslåten Karis Rock City.
- Vi nämner också Karis i en låt som vi ännu inte har gett ut, säger Simosas som är en bekant röst från Radio X3M där han jobbar.
Förut om Bob Malmström och The Dogshit Boys uppträder den västnyländska punkikonen Greger Grönholm med sitt band Berusat uppror på fredag. Bob Malmström spelar sitt första album "Tala svenska eller dö" i sin helhet på fredag.
På lördag får Bob Malmström dra på sig sina svettiga kostymer igen. På lördag kväll uppträder också The Backstabbers och Nuclear Omnicide från Kyrkslätt.
- I dag är vi vänner med publiken och de som jobbar i Pub Norris. Det blir som en enda stor familjeåterförening, säger Simosas.
Provocerande texter på svenska
Bob Malmströms hårdkokta musik är unik. Bandet är ensamt om att spela och sjunga hardcore på svenska med ett borgerligt budskap. Gruppen har skivkontrakt och har gett ut tre album. Nytänkandet inom punkgenren har burit frukt.
Allt började med att Kjell Simosas var trött på punkens alla regler och ville provocera. Med låtar som "Finska är inget språk, det är ett symptom", "I lag med Wahlroos" och "Gröna e bruna" är provokationen fulländad.
Vi fick spela, men poliserna tog vårt arvode.
Innan Simosas blev en långhårig skrikhals på scenen var han en snäll liten pojke som lärde sig om punken. Redan tio år gammal förstod Simosas att punken handlar om att göra precis vad man vill och strunta i andras åsikter. I något skede stagnerade punken.
- I dag har punken flera regler än någon annan genre i hela världen. Det finns punkpoliser som säger hur du ska klä dig, hur du ska sjunga och vad du ska tycka. Jag är jättetrött på det, säger Kjell Simosas.
Ur frustrationen föddes Bob Malmström som haft omkring 230 spelningar runt om i Finland, Tyskland, England, Polen och Kina.
- Vi tog hela punkbudskapet och vände upp och ner på det. Det är mera punk än de flesta punkband där ute, säger Simosas och myser när han får berätta om de gamla, kära minnena om hur bandet föddes.
Här hittar du Bob Malmströms barbariska ballader.
Svettiga och äckliga kostymer överraskar
En av punkhistoriens mest ikoniska konvolut är Ramones som lutar mot en tegelvägg. Från sjuttiotalet framåt har slitna jeans, ärmlösa t-tröjor och läderjackor varit punkarnas uniform.
Bob Malmström går även här mot strömmen. För att den borgerliga tematiken ska förstärkas uppträder Bob Malmström i kostym och slips.
- Vi tycker om kontraster. De som inte sett oss tidigare undrar nog vad vi är för kostymfjantar. När musiken kör igång är det som en spark i ansiktet, säger Simosas och avslöjar att kostymerna luktar fruktansvärt efter ett gig.
Världspremiär på biografduken
Förutom musik bjuder Bobfest på kultur i form av en pinfärsk dokumentär om Bob Malmström. På lördag eftermiddag blir det världspremiär på Bio Pallas. Bo Ahlgren och ett filmteam följde Bob Malmström när bandet var på turné i Kina.
- Jag har själv inte sett dokumentären och är lite rädd för vad som kommer att visas i den.
Teamet filmade precis allt, både från scenen och bakom kulisserna.
- Kameran följde med oss på tåget, i bussen och i hotellet. Det blir nog spännande att se vad vi riktigt gjort, säger Simosas och har svårt att hålla sig från skratt.
På svenska i Kina
Officiellt är Kina ett kommunistiskt land där medborgarna har stora problem med yttrandefriheten.
I teorin borde ett borgerligt och kapitalistiskt budskap inte passa in i Maos arv. Efter 25 spelningar i Kina har Bob Malmström sällan stött på problem. Kanske svenska språket har hjälpt dem?
- Inför vår första turné ville myndigheterna ha våra låttexter. Jag skickade dem, men vi sjunger på svenska så de förstod ingenting.
Berusade poliser i publiken
Men en rockares liv är noll värt utan konfrontationer med myndigheter. Under den andra turnén i Kina blev Bob Malmström bekant med poliserna.
- Poliserna i en liten stad hittade på egna regler. Vi kallades in till polisstationen för att bevisa vilka vi är och vad vi gör i staden.
Medlemmarna i Bob Malmström använde sig av stenhård diplomati som skulle få Martti Ahtisaari att blekna. Inför kvällens spelning var allt frid och fröjd.
- Tio minuter före spelningen meddelade klubbens ägare att både han och gruppen arresteras i fall vi spelar.
Efter en halvtimme fylld med svordomar fick Bob Malmström plötsligt budskapet att de trots allt fick spela.
- Vi fick spela, men poliserna tog vårt arvode. Samma poliser stod i publiken under spelningen. De söp och festade mest av alla.
Det återstår att se i fall den västnyländska polisen står i publiken under veckoslutets Bobfest.
