Ingen panik i Sibbo, men oro i Lovisa för Borgå sjukhus framtid
I det här skedet är det ytterst svårt att uttala sig om hur en eventuell bolagisering av sjukvården i Borgå skulle drabba Borgå sjukhus och regionen Östnyland. Det säger stadsdirektör Olavi Kaleva i Lovisa och kommundirektör Mikael Grannas i Sibbo.
Mikael Grannas säger att en av orsakerna till att det är svårt att att veta vad man riktigt ska tro är att det fortfarande finns så många oklara komponenter i allt det som tangerar den framtida social- och hälsovårdsreformen.
- Direktör Aki Lindén vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har ju sagt att Borgå stads planer är ett hot mot den regionala sjukvården i Borgå men jag undrar om det kan stämma. Det beror ju på hur och varthän vården överlag utvecklas, säger kommundirektör Grannas.
Bra att utreda
Är Borgå stad med andra ord för tidigt ute i den här frågan just i och med att så mycket ännu är öppet vad gäller social- och hälsovårdsreformen?
- Nja, det är nog bra att utreda nu för att senare kunna se var bitarna på landskapsnivå börjar falla på plats. Då skulle man i Borgå vara väl förberedd i en situation där man kan räkna med att situationen eventuellt kunde vara kostnads- eller servicemässigt hotad, säger Grannas.
I Sibbo har man tidigare inte bolagiserat vården men nog bolagiserat social- och hälsovårdsfastigheterna.
- Det gjorde vi lite av samma orsak som Borgå nu överväger att bolagisera vården. Nu har vi mera spelrum i en tid då väldigt mycket är osäkert, säger Grannas.
Mycket ännu otuggat
Nu ska ju Borgåborna gå man ur huset för att demonstrera mot Borgå stads planer på att bolagisera vården eftersom man tror att det på lång sikt kommer att drabba Borgå sjukhus negativt. Delar du Borgåbornas oro?
- Inte för stunden, men det är klart att mycket nu beror på vilken riktning utvecklingen med social- och hälsovårdsreformen tar. Det beror på vilket scenario som realiseras. Mycket är ännu så att säga otuggat. I det här skedet är det svårt att ha en klar syn om saken, säger Grannas.
Ett stort frågetecken
Stadsdirektören i Lovisa, Olavi Kaleva, upplever situationen som besvärlig.
- Jag är nog lite orolig när det gäller detta. Vi har ju ständigt poängterat behovet av Borgå sjukhus som ett regionalt sjukhus, men i och med Borgå stads planer kan man nog fråga sig om deras planer är bra med tanke på sjukhusets fortsatta existens, säger Kaleva.
Parallellt med oron, förstår Kaleva Borgå stads önskan att förbereda och få grepp om social- och hälsovårdsreformen, men han är inte säker på om det system som Borgå stad nu verkar villa gå in för är det bästa.
- Har Borgå stad faktiskt beaktat risken och räknat med den möjligheten att Borgå sjukhus inte skulle finnas i framtiden? undrar Kaleva.
Är då bolagiseringsfrågan något som Borgå stad borde fundera på först efter ett par år, när pusselbitarna i social- och hälsovårdsreformen har fallit på plats?
- Jag förstår ju nog att Borgå vill vara ute i god tid, men kanske kunde man ha avvaktat ännu en stund - bland annat för att vänta ut just social- och hälsovårdsreformen. Lite orolig är jag nog, det måste jag erkänna, säger Kaleva.
Eventuell oro först senare
Är det då skäl att som stadsdirektör Olavi Kaleva vara orolig, eller gör man klokt i att i det här skedet andas lugnt som kommundirektör Mikael Grannas?
Frågan går naturligtvis till stadsdirektören i Borgå, Jukka-Pekka Ujula.
- Jag tror nog att man kan vara i lugn och ro. Det handlar ju tillsvidare om en utredning. Sen när vi har mera fakta på hand kan man ju ta ställning till om det är skäl att vara orolig eller inte, säger Ujula.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula tror också att sinnesstämningen inför Borgå stads funderingar kring att bolagisera vården har att göra med hur man ser på den utveckling som överlag är på gång inom vårdsektorn.
- Kanske är utvecklingen ett större hot i Lovisa än vad den är i Sibbo och kanske har kommunerna olika sätt att se på social- och hälsovårdsreformen och på vad som komma skall, funderar Ujula.