Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eftersnack frågar: Blir det en kväll på teatern?

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 16:57.
Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild, Wasa Teater. Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden.
Bild: Wasa Teater/Frank A. Unger

Eftersnack: Eftersnack 03.02.2017. Sidekick: Pia-Maria Lehtola.

Programmet är inte längre tillgängligt

Teatersäsongen har kört igång igen med flera premiärer. Men klarar teatern konkurrensen om vår tid och uppmärksamhet?

Ingen kan påstå att det inte finns pjäser att välja mellan: Komedier och provokationer, musikaler och monologer, klassiker och nyskrivet. Det mesta finns. Också på svenska i Finland.

I dagarna och veckorna har såväl ÅST, Lillan som Svenska teatern och Wasa teater haft premiärer, medan Viirus fortsätter med hyllade Allt som sägs. På finska är utbudet gigantiskt.

Så det hänger liksom inte på att vi inte skulle få allt serverat på silverfat,

Nej. Och eftersom verksamheten delvis också är finansierad av oss skattebetalare - precis som det ska vara - kunde det ju vara en smart investering att också njuta av det vi redan satsat stålar på.

Men i verkligheten känns det som om filmkvällen där hemma får vår uppmärksamhet. Netflix och andra streamingtjänster erbjuder ett alternativ som är bekvämt och extremt billigt. Ingen vits att ta sig hemifrån då spänning och humor, romantik och fantasi redan finns på en skärm nära dig, eller hur?

Det finns förstås en skillnad och där ligger hela poängen: Teater är live. Teater är på riktigt. Det är inte klippt, det är inte miljonbudget men är (oftast) proffsigt skrivet, framfört och producerat av kulturarbetare nära dig.

Så varför går inte kön ut på gatorna? Varför är det inte slagsmål om de sista platserna på bakersta raden? Varför snackas det om den nyaste halvbra Netflix-serien då vi träffar kompisar istället för Teater Sirius nyaste produktion?

I dag ska vi diskutera teater i Eftersnack, ur ett så kallat publikperspektiv. Men först behöver vi din input. Tänker du gå på teater i den närmaste framtiden? Rösta i vår enkät och tyck till med en kommentar så spinner vi sedan vidare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega
Fre kl. 15.03.
Repris lör kl. 20.03.
Podden finns här

Diskussion om artikeln