Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Amanda är nöjd med förlossningsvården i Hyvinge

Från 2017
Amanda Eshan.
Bildtext Borgåbon Amanda Eshan fick en positiv förlossningsupplevelse vid Hyvinge sjukhus.
Bild: Yle/Katarina Lind

Inför sin förlossning var Borgåbon Amanda Eshan rädd för att inte hinna fram till sjukhuset i tid. Hon valde att åka till Hyvinge för att föda och allt gick slutligen bra.

- Jag fick ett väldigt gott bemötande i Hyvinge och personalen var jättesnäll och trevlig, säger Amanda Eshan.

Då Yle Östnyland träffade Amanda i december visste hon ännu inte var hon skulle föda när det väl är dags. Hennes första barn kom till världen vid förlossningsavdelningen i Borgå, och hon var mycket nöjd med vården där.

Amanda Eshan.
Bildtext Familjens andra barn blev en liten flicka, som till mamma Amandas glädje har varit lättskött.
Bild: Yle/Katarina Lind

"Det blev inte så panikartat"

Den här gången var inte förlossningsenheten i Borgå längre ett alternativ, eftersom avdelningen stängde för gott i december 2016. Amanda valde alltså slutligen Hyvinge sjukhus.

- Vattnet gick ungefär klockan två på natten och jag fortsatte vila hemma. Ungefär åtta på morgonen förde vi vår pojke till dagis och åkte in till Hyvinge för kontroll.

Amanda och hennes sambo kom till sjukhuset vid halvtiotiden på förmiddagen och efter elva började de riktiga värkarna. Familjens dotter kom till världen åtta minuter över tre på eftermiddagen den 17 januari.

- Det gick nog rätt snabbt när det väl började hända. Det blev inte så panikartat som jag hade väntat mig, utan jag höll mig rätt lugn.

Amanda Eshans dotter.
Bildtext Familjens nykomling sover sött ute i vagnen.
Bild: Yle/Katarina Lind

"Han visste ungefär vad som väntade"

Amanda är glad för att hon fick stanna kvar på sjukhuset, trots att värkarna inte hade börjat på allvar när hon kom in.

- De konstaterade att vi hade åkt en lång väg och att de fortsätter hålla koll på mig på avdelningen under dagen. Sen började ju saker hända ganska snabbt.

Det kunde alltså ha blivit bråttom att hinna fram i tid om hon hade blivit hemskickad.

Familjen bor på västra åstranden i Borgå och det tog ungefär 50 minuter att köra till Hyvinge. Eftersom Amanda inte hade värkar ännu i bilen gick resan till sjukhuset bra.

Amandas sambo höll sig också lugn. Det var den andra förlossningen inom familjen, så han visste ungefär vad som skulle hända.

Amanda Eshan med sonen Hugo.
Bildtext Familjen bor på västra åstranden i Borgå och det tog ungefär 50 minuter att köra därifrån till Hyvinge.
Bild: Yle/Katarina Lind

Personalen i Hyvinge talade bara finska

Då Amanda födde familjens första barn, sonen Hugo som snart fyller två år, kändes det viktigt att få tala svenska under förlossningen. Det lyckades inte i Hyvinge, eftersom personalen var finskspråkig.

- Jag sa nog vissa ord på svenska som jag inte hittade på finska, och de förstod vad jag menade. När man har värkar fungerar ju inte hjärnan riktigt som den ska.

För en person som inte alls kan prata finska hade situationen ändå kunnat bli svår, funderar Amanda.

Att det var finska som gällde i Hyvinge kändes ändå helt okej för Amanda. Hon hade förberett sig på det redan innan hon åkte in.

Amanda Eshan son Hugo.
Bildtext Då Hugo kom till världen i Borgå fick Amanda föda på svenska. Det lyckades inte i Hyvinge, men hon var förberedd på det.
Bild: Yle/Katarina Lind

"Synd att Borgå inte längre har en förlossningsavdelning"

Då hon jämför förlossningen i Hyvinge med den tidigare förlossningen i Borgå ser hon ändå många fördelar med sin hemstad, både med tanke på språket och med tanke på avståndet till vården.

- Borgå hade en härlig personal. Jag saknar nog fortfarande vår egen förlossningsavdelning.

I Hyvinge fick Amanda dela rum med två andra mammor. Rummet kändes tillräckligt stort och man behövde inte ligga så tätt intill varandra. Efter ett dygn fick Amanda och lillan åka hem.

- Jag saknade Hugo jättemycket så det kändes bra att få komma hem snabbt.

Amanda Eshan med sonen Hugo.
Bildtext Amanda fick åka hem från sjukhuset i Hyvinge redan efter ett dygn, vilket hon var glad för. Hon hade hunnit sakna sonen Hugo, som väntade där hemma.
Bild: Yle/Katarina Lind

Vardagen har börjat bra för familjen

Då Yle Östnyland träffar Amanda med barnen har de tagit sig ut i snön hemma på gården. Sonen Hugo bakar snökakor för brinnkära livet och det milda vintervädret med en temperatur lite på minussidan är perfekt för utelekar.

Vardagen hemma med två småttingar har börjat bra, trots att Amanda drabbades av en infektion i livmodern efter förlossningen.

- Svartsjukan börjar småningom släppa för Hugo. Det var lite krångligt att hitta rätt rytm i början, men sakta men säkert börjar allt gå bra.

Amanda Eshan med sonen Hugo.
Bildtext Mamma får smaka på snökakan. Hugo förstod inte till en början varför mamma också måste sköta lillasyster så ofta, men nu har han börjat vänja sig vid den nya vardagen.
Bild: Yle/Katarina Lind

Amanda rekommenderar gärna Hyvinge sjukhus

Pappan i huset har nu återvänt på jobb och Amanda har klarat av den första veckan ensam med barnen bra. Sonen Hugo kommer framöver att vara på dagis två dagar i veckan, där han trivs bra med sina kompisar och får leka och busa.

Amanda rekommenderar gärna Hyvinge sjukhus åt andra östnyländska föderskor som nu funderar på om de ska föda i Helsingfors, Kotka eller Hyvinge.

- De hade jättefina lokaler och nya, fräscha salar i Hyvinge. Där var ganska mycket människor, men det var ju positivt att det fanns andra att prata med i matsalen.

Amanda Eshan med sonen Hugo och familjens nyfödda.
Bildtext Första veckan ensam hemma med barnen har gått bra för Amanda. Sonen Hugo får också leka på dagis två dagar i veckan.
Bild: Yle/Katarina Lind

Diskussion om artikeln