Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eva Wahlström: Våra barn ska få en normal uppväxt

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 09:48.
Eva Wahlström.
Bildtext Eva Wahlström.
Bild: Yle/Parad Media

Mycket är nytt i proffsboxaren Eva Wahlströms liv. Sedan sex månader tillbaka heter hon till exempel på pappret Eva Räsänen – hon är nämligen nygift och mamma i en nyfamilj.

Det finns ändå en hel del som inte förändras, och det blir extra tydligt när en tävling närmar sig. Då blir det stressigare och prestationskraven höjs.

– Det är mycket som kretsar kring siffror. Var jag placerar mig i världsrankingen, hur många matcher jag har vunnit. Hur många millimol mjölksyra jag har i blodet. Hur mycket jag väger, på grammet. Till och med studierna handlar om siffror, fast det då gäller dimensioner på utrymmen och möbler.

Eva Wahlström studerar formgivning och arkitektur på Aaltouniversitet. Hon säger att hon naturligtvis har räknehuvud, annars hade hon inte kommit in där. Hon föredrar ändå att skapa med händerna framom att sitta vid en datorskärm. Det är möbeldesign som ska bli huvudämne i framtiden.

Jag är listig som en räv – eller nej, som en 36-årig boxare"

Än så länge är det ändå boxning som fyller dagarna. Eva Wahlström tränar varje dag, ofta har hon sitt sjuåriga barn med sig. Då har han med sig sin egen träningsväska och sparrar bredvid på sin egen matta. Han har hängt med på träningarna sedan han var tio dagar gammal. Han föddes in i den livsstilen.

– Det fanns en tid då han trodde att alla föräldrar höll på med boxning. Nu har han insett att det finns olika yrken och att det här är mitt.

Jagar gram på vågen

Även hennes man, Niklas Räsänen, är proffsboxare. Han har också en son med sig in i familjen. Tidvis tränar båda makarna till viktiga matcher, och en del av jobbet är då att pressa ner vikten till den rätta viktklassen – i Eva Wahlströms fall är det superfjädervikt och den övre gränsen är 59 kilo.

– 58 kilo och 970 gram, rättar hon. Det är vad jag får väga, och det är exakt det jag brukar väga också. Väger jag mindre än så äter jag en isbit eller en frusen jordgubbe.

När båda föräldrarna räknar kalorier kan det vara svårt att hålla humöret uppe i familjen. Fastän Eva Wahlström är noga med att inte ta ut sin irritation på sin son, så märker han nog när det är på gång.

– Han säger "mamma, är du arg? Mamma, är du hungrig? Mamma, kom ihåg att det är ditt eget fel!"

Det är ändå föräldrarnas högsta prioritering att de två pojkarna ska få leva ett så normalt liv som möjligt.

"Jag älskar att vara gift"

Om äktenskapet har hon bara gott att säga. Hon älskar att vara gift, och talar om en stor närhet.

– Till exempel hemma är vi väldigt synkroniserade. Om den ena går in i ett rum dröjer det inte länge förrän den andra också kommer dit. Men den största förändringen är att komma ihåg när jag ringer någonstans att jag numera heter Räsänen i efternamn!

Hon använder fortsättningsvis namnet Eva Wahlström i offentligheten och i boxningssammanhang.

Tänk om man skadar sig allvarligt?

Är hon aldrig rädd för att bli slagen så illa att hon aldrig återhämtar sig?

– Jo. Ärligt sagt så funderar jag mycket på det. Och inte bara på det där slaget, utan också på konsekvenserna av allt för hård träning. Om jag till exempel skadar händerna så kommer jag inte efter boxningskarriären att kunna göra något med mina händer, vilket jag älskar.

Nu när det finns två boxare i familjen räcker det inte med att fundera på den egna hälsan. När paret tänker på sitt framtida liv så måste de samtidigt fundera på om de bägge kommer att vara friska.

Med världsmästartiteln i bagaget har Eva Wahlström uppnått de mål hon föresatt sig, och i och med det är hon fri att göra vad hon vill. Tills vidare har hon velat använda den friheten till att fortsätta boxas.

– Jag utvecklas ännu, men jag vill sluta medan jag ännu är bra. Fast det kan vara svårt att sluta på toppen.

Lyssnar på sin egen kropp

Men den dagen hon inte längre vill, kommer hon att sluta på direkten, säger hon bestämt.

– Efter tjugo år av boxning har jag lärt mig att lyssna på mig egen kropp, och inte följa några träningsprogram. I morse borde jag ha åkt och tränat efter att ha fört barnet till skolan, men jag gick tillbaka under täcket istället, säger Eva Wahlström med ett stort skratt.

Hon tillägger att det som fallerar i självbehärskning och ungdom kan vägas upp av erfarenhet och vishet.

– Jag är listig som en räv. Nej förresten, listig som en 36-årig boxare!

Stort skratt.

Läs också:
Opererad Eva Wahlström: ”Jag älskar att matcha mot tufft motstånd”

Efter Nio om siffror, måndagen den 6 februari kl. 21.00 i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln