Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kowalczyk avgjorde tidigt – Saapunki avbröt

Från 2017
Uppdaterad 04.02.2017 09:42.
Justyna Kowalczyk, hösten 2016.
Bildtext Justyna Kowalczyk tog sin första seger på tre år.
Bild: Eibner Europa / All Over Press

För första gången på över tre år fick Justyna Kowalczyk kliva högst upp på prispallen i en världscuptävling. Polskan ryckte ifrån de övriga på den klassiska delen och vann skiathlontävlingen i Pyeongchang med nästan en minut.

Om ett drygt år kommer OS att avgöras i Sydkorea och den här helgen får skidåkarna testa de kommande OS-banorna i Pyeongchang.

Många starka åkare har ändå valt att avstå tävlingarna i Sydkorea. Bland annat de nordiska länderna håller sina nationella mästerskap just nu.

Då de starkaste namnen inte fanns med var det Justyna Kowalczyk som åkte iväg med segern i dagens skiathlon. Kowalczyk drog upp en stor lucka redan på den klassiska delen och den höll även efter skidbytet.

Kowalczyk vann till slut med 56 sekunder före amerikanskan Elizabeth Stephen. Masako Ishida från Japan slutade trea.

– Jag var överraskad att avståndet höll hela vägen. Det var bra att få testa på banan och jag tror att det kommer att bli tuffa tävlingar i OS, sa Kowalczyk i FIS-intervju efter loppet.

Det här var Kowalczyks första seger i världscupen på tre år. Hennes senaste seger kom på 10 km klassiskt i Szklarska Poreba i januari 2014.

Susanna Saapunki var enda finländska dam som kom till start men hon tvingades avbryta strax innan skidbytet. Saapunki blev liggande i en backe och såg helt slutkörd ut.

Saapunki fördes till ett närliggande sjukhus för kontroll men skidförbundet uppger att det var en säkerhetsåtgärd och att hon är okej.

Resultat:

1. Justyna Kowalczyk POL 43.54,7
2. Elizabeth Stephen USA +56,0
3. Masako Ishida JPN +1.14,8
4. Caitlin Patterson USA +1.21,4
5. Maria Nordström SWE +1.22,3
6. Anna Medvedeva RUS +1.29,3

Diskussion om artikeln