Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk forskare: Både män och kvinnor föredrar jämnåriga sexpartners

Från 2017
Uppdaterad 04.02.2017 17:03.
man och kvinna kysser varandra
Bildtext Arkivbild.
Bild: pixabay.com

Forskaren Jan Antfolk, hemma från Pedersöre, vet att det finns en förutfattad mening om att många män enbart gillar kvinnor som är yngre än de själva är. Hans nya undersökning bevisar motsatsen.

Tidigare forskning har indikerat att äldre män föredrar yngre kvinnor. Jan Antfolk, forskardoktor vid Åbo Akademi, hade dock i sina tidigare studier lagt märke till att det här inte är helt sant. Han är nöjd över att kunna visa en mer nyanserad bild av tidigare kunskap.

Ja, det är delvis sant att män är mera attraherade av yngre kvinnor. Och det ligger också delvis en sanning i att kvinnor dras till äldre män.

- Om vi ser på populationen i stort så tenderar kvinnor, oavsett sin egen ålder, att ha en preferens för män som är åtminstone lika gamla som sig själva, eller lite äldre. Det här gäller kvinnor som till och med är yngre än 20 och ända upp till 60 år.

Bland männen är det lite annorlunda. Unga män tenderar att vara intresserade av kvinnor som är lite äldre än dem själva.

- En 18-årig man attraheras av en äldre kvinna. Och min undersökning visar att en man, när han blir äldre, inte bara är intresserad av yngre kvinnor. I stället utvidgas gaffeln mellan de yngsta och de äldsta individerna som männen är intresserade av.

Männen är alltså fortfarande intresserade av unga kvinnor men de är också lika intresserade av äldre kvinnor.

Jan Antfolk.
Bildtext Jan Antfolk.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Män har blivit dragna över en kam

Antfolk upplever att det i tidigare forskning förekommit en allt för stark betoning på att en man i 50-årsåldern endast är intresserad av en kvinna i 25-årsåldern.

- Visst finns det män som endast gillar yngre kvinnor. Men det är mera typiskt att han också gillar kvinnor i sin egen ålder.

En av orsakerna till att männen utvidgar sitt intresse handlar om kvinnornas preferenser.

- Om en man i 50-årsåldern endast skulle vara intresserad av en kvinna i 20-årsåldern skulle det inte bli några relationer. Det finns inte speciellt många 20-åriga kvinnor som är intresserade av att ha ett förhållande med en 50-åring, säger Antfolk. Våra sexuella intressen kan inte vara helt olika eftersom vi vill skapa förhållanden och fortplanta oss.

- Det här beskriver alltså att det är kvinnors intressen för män har en större inverkan på vilka par som bildas.

Större åldersskillnad hos homosexuella

Homosexuella och bisexuella män och kvinnor skiljer sig i studien mycket lite åt, i jämförelse med heterosexuella personer.

Men bland de hetero- och homosexuella männen uppdagades ändå en intressant skillnad, berättar Antfolk.

- Äldre homosexuella män har en liten större sannolikhet att skapa ett betydelsefullt förhållande med en yngre man. Medan en äldre heterosexuell man inte har lika stor chans med en yngre kvinna.

Undersökningen speglar preferenserna också ur ett internationellt perspektiv.

- Vi kan se ett liknande mönster också över hela världen. Men i mer jämlika samhällen tenderar åldersskillnaden mellan man och kvinna att bli aningen mindre. I mindre jämlika samhällen blir ålderskillnaden större.

Studien utfördes i Finland och inbegrep 878 vuxna män och 1 789 vuxna kvinnor. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Evolutionary Psychology.

Diskussion om artikeln