Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Öppet hus på Axxell i Pargas: "Utan yrkesutbildning skulle Finland inte rulla på"

Från 2017
studerande på bygglinjen i Axxell i Pargas.
Bildtext Studerande på husbyggarlinjen på Axxell i Pargas.
Bild: Yle/ Nora Engström

Många Pargasbor bekantade sig med yrkesinstitutet Axxells verksamhet på lördagen. Enheten hade öppet hus under dagen och besökarna guidades runt av skolans studerande.

- Här har varit ganska många föräldrar men också unga som är intresserade av att börja studera här under nästa år. Det har varit en hel del människor, berättar Andrea Sundström, som studerar turism för första året.

Turismstuderande Andrea Sundström.
Bildtext Andrea Sundström studerar turism i Pargas.
Bild: Yle/ Nora Engström

Axxell i Pargas har närmare 200 ungdomsstuderande. I Axxell i Pargas kan ungdomarna studera till husbyggare, kosmetolog, automationsmontör och elmontör samt få en examen inom restaurang- och turismbranschen. Under dagen kunde besökarna bland annat få kosmetologiska behandlingar, äta mat som studerande tillredde och boka en resa med hjälp av turismstuderande.

- Det är ganska många här som har velat boka en resa. Det är tredjeårets studerande som sköter bokningen då det samtidigt lär sig bokningsprogrammet Amadeus, berättar Sundström.

"Speciellt roligt då tidigare studerande hälsar på"

Det är viktigt för yrkesinstitutet att visa upp sitt kunnande för allmänheten, berättar Susanne Karlsson, enhetschef för Axxell i Pargas.

- Det är väldigt viktigt att visa verksamheten. Och också för föräldrarna att bekanta sig med vad deras ungdomar sysslar med på vardagarna. Det är också viktigt att visa vår verksamhet åt niondeklassare, berättar Karlsson.

Kosmetologstuderande Promise Ihetu utför effektsmink på Ida Öhman.
Bildtext Kosmetologstuderande Promise Ihetu effektsminkar Ida Öhman.
Bild: Yle/ Nora Engström

Karlsson tycker att det är speciellt roligt då tidigare studerande besöker enheten då det är öppet hus.

- Det som är mest roligt, i varje fall för personalen och för mig som enhetschef, är att före detta studerande kommer och hälsar på. Det har varit så, år efter år. Det uppskattar vi! Det kan vara frågan om personer som har studerat här för 20, 30 eller 40 år sedan som kommer hit för att se vad som har förändrats, säger Karlsson.

Muffinsar på en bakplåt.
Bildtext Restaurangstuderande trollade fram läckerheter åt besökarna.
Bild: Yle/ Nora Engström

Metallverkstaden byggs om till maskinlabb

Enheten i Pargas står inför några förändringar, då turismlinjen flyttar till Axxells enhet i Åbo i höst. Även metallinjens tidigare utrymmen kommer att omvandlas till ett övningsutrymme för blivande vaktmaskinmästare och maskinskötare.

Susanne Karlsson är enhetschef på Axxell i Pargas.
Bildtext Enhetschef Susanne Karlsson.
Bild: Yle/ Nora Engström

- En ganska stor förändring bygger på att vi inte längre förverkligar metallbranschens utbildning i Pargas, och nu kommer vi att omforma metallverkstaden till ett maskinlabb. Konkret betyder det att vi från och med hösten kommer att ha ett fartygsmaskinrum i det utrymme som metallverkstaden finns i nu.

- Enheten i Pargas är en stark enhet och kommer så också att förbli. Kvar i Pargas blir kosthållsbranschen, skönhetsbranschen och de tekniska branscherna, fortsätter Karlsson.

Folk i aulan i yrkesinstitutet Axxells aula i Pargas.
Bildtext Många bekantade sig med Axxell i Pargas på lördagen.
Bild: Yle/ Nora Engström

Yrkesutbildningen är fortfarande mycket viktig för Finland, understryker hon.

- Utan yrkesutbildning skulle ju Finland inte rulla på. Alla yrkesmän och -kvinnor behövs för att tillgodose att alla de arbetsuppgifter som finns i samhället uppfylls, konstaterar Susanne Karlsson.

Diskussion om artikeln