Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallin: Thors diskriminerades utgående från rena sagoberättelsen

Från 2017
Uppdaterad 04.02.2017 17:28.
Stefan Wallin
Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press

Regeringen och speciellt justitieminister Jari Lindstöm (Sannf.) måste förklara i klartext varför Astrid Thors inte valdes till jämställdhetsombudsman. Det kräver Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin. Enligt honom var den promemoria som låg till grund för beslutet rena sagoberättelsen.

Det var Helsingin Sanomats redaktör Unto Hämäläinen som först tog upp beslutet att inte utnämna Astrid Thors till jämställdhetsombudsman.

Enligt honom är det underligt att Thors inte fick jobbet med tanke på hennes omfattande erfarenhet och höga kompetens. Hämäläinen skriver att Jukka Maarianvaara som fick jobbet var den klart svagare kandidaten jämfört med Thors. Beslutet att välja Maarianvaara fattades på förslag av arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf). HS-skribenten kräver att regeringen förklarar varför man gjorde det här valet.

Nu sällar sig Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin till dem som kräver en förklaring på varför Thors förbigicks. Wallin lyfter fram att Thors varit europaparlamentariker i åtta år, riksdagsledamot i nio år och minister i fyra år. Dessutom verkade hon i tre år som OSSE:s minoritetsombudsman, påminner Wallin i ett pressmeddelande.

- Det är obegripligt att denna karriär inte har någon betydelse då regeringen utsåg jämställdhetsombudsman, anser Wallin.

"Har sannfinländarna nu straffat en fiende?"

Stefan Wallin riktar sin kritik speciellt mot sannfinländarna.

- Det är ingen hemlighet att Thors humana, medmäskliga profil som migrationsminister irriterade sannfinländarna.

Wallin skriver att frågan nu är om hon åsidosattes på grund av sin politiska hemvist, sitt modersmål eller sitt kön.

Den tidigare jämställdhetsministern Wallin undrar om det här också finns en koppling till Rysslands avoga inställning till Thors. Under sin tid vid OSSE agerade hon för minoritetsfolken på ett sätt som irriterade Ryssland, skriver Stefan Wallin.

- Är det nu så att sannfinländarna och Ryssland har indentifierat och straffat en gemensam fiende, frågar Wallin.

Han kräver att minister Jari Lindström förklarar sin utnämning under nästa vecka.

Diskussion om artikeln