Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pargas IF är årets förening: "Vi kommer att vara ännu bättre i framtiden"

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 16:39.
Folke Lindström, Pargas IF:s ordförande.
Bildtext Folke Lindström, Pargas IF:s ordförande och Heidi Österman, gymnastiksektionens ordförande (t.v.), tar emot priset.
Bild: Yle/Christian Vuojärvi

Pargas IF premierades som årets förening under den finlandssvenska idrottsgalan. - Det är en stor ära, säger Folke Lindström som är Piffens ordförande.

Juryn beskriver Piffen som en förening som aktiverar såväl ung som gammal och man lyfter framför allt upp den nybyggda idrottshallen, PIF-center, som en stor bedrift.

– Det var en satsning på 1,4 miljoner euro och den var lyckad. Hallen är i full användning. Vi har över 250 juniorer som tränar varje kväll. Dels i fotbollshallen och dels i idrottshallen, säger Folke Lindström, styrelseordförande för föreningen.

Flerspråkighet en självklarhet

På frågan om vad som är hemligheten bakom Pargas IF:s framgångar svarar han:

– En stor sak är att vi aldrig har gjort språket till en stor fråga. Jag brukar alltid säga att vi är en mångspråkig förening. Vi idrottar på många språk, men registreringsspråket är svenska. Det är hemligheten varför Piffen har kunnat bli så stor, säger Lindström.

En framgångsrik familj i den stora Pargas IF-familjen är orienteringsparet Sören och Sanna Nymalm och deras dotter Amy. Under årens lopp har de tagit otaliga FM-medaljer.

– Det har alltid varit en bra anda i föreningen. Barn håller på med en massa olika grenar samtidigt. Mångsidigheten är viktig, säger Sanna.

– Pargas är ett gammaldags arbetarsamhälle. Det behövs tidsfördriv och möjligheter att jobba på något annat än det vardagliga, svarar Sören på frågan om vad som förklarar föreningens framgångar.

Sören och Sanna Nymalm, Folke Lindström, Pargas IF.
Bildtext Sören och Sanna Nymalm tillsammans med Piffens ordförande Folke Lindström.
Bild: Yle/Christian Vuojärvi

Samtliga sektioner levererar

Pargas IF har skördat framgångar på bred front. Piffen består av sju sektioner och kampen om segern skulle vara hård om man arrangerade en omröstning om vem som är föreningens bästa idrottare genom tiderna.

– Det går aldrig att jämföra olika idrottsgrenar. Eija Koskivaara vann VM-guld i orientering. Våra damer vann Tiomila i orientering 1999. Conny Karlsson vann U23-EM i kulstötning och var sexa i VM.

– Vi har också en massa fina fotbollsspelare. Just nu har vi spelare med Piffenbakgrund i fotbollslandslagen. Två i damlandslaget och en i herrlandslaget, säger Lindström.

Framtiden ser ljus ut

Trots de goda resultaten så har PIF-basen en förhoppning vad beträffar föreningens framtid.

– Vi kommer att vara betydligt bättre än nu. Vi har en fin och bred juniorverksamhet men vi saknar ett affischnamn som tävlar för föreningen, säger Lindström.

Sören och Sanna Nymalm skulle gärna se ett uppsving vad beträffar ledare och bakgrundskrafter.

- Under vår tid var det väl förspänt med ledare och bakgrundskrafter. Vi åkte med buss till tävlingar och hade väldigt bra laganda. För tillfället saknar vi den i vår sektion, säger Sanna.