Ändrad bystatus inget dråpslag
Byn försvinner ingenstans trots att byastatusen ändrar i landskapsplanen. Det är beskedet från Österbottens förbund. I det pågående arbetet med den nya landskapsplanen försvinner en del byar från kartan. Men i praktiken innebär det inga stora förändringar.
Viktigare är vilka nya byar som listas i landskapsplanen.
- Det handlar om områden där det finns behov av att till exempel förbättra markanvändningen, säger planläggningsingenjör Gustav Nygård på Österbottens förbund.
I landskapsplanen har man sett till fyra olika kriterier när man sett till byarna.
- Byarna ska ha en livskraftig befolkningsstruktur, det vill säga det ska finnas barnfamiljer och inflyttning, säger Nygård.
Det hänger ihop med det andra kriteriet: befolkningsutvecklingen i byn de senaste åren.
- Vi ser också på tillgången på arbetsplatser inom ett pendlingsavstånd på 30 minuter, säger Nygård.
Det sista kriteriet gäller bya-aktivitet. Till exempel om det finns ett aktivt föreningsliv i byn och tillgången på service.
"Rejpelt försvinner ingenstans"
Ett exempel på en by som stryks ur landskapsplanen är Rejpelt i Vörå. Kommundirektör Mikko Ollikainen oroar sig ändå inte särskilt för byn.
- Byn försvinner ingenstans fast den inte finns med i landskapsplanen.
- Vörå är ju decentraliserat på det sättet att vi har byskolor och annan service ute i byarna, också i Rejpelt, säger Ollikainen.
Det är en markant skillnad mot grannkommunen Korsholm som i sin strategiska delgeneralplan går in för att koncentrera servicen till ett antal delcentrum i kommunen, i stället för en helt decentraliserad modell.
Byarna är ett bra alternativ
Byarna som stryks ur landskapsplanen har väckt en hel del uppmärksamhet bland politikerna.
- Jag är rätt säker på att Vörå kommuns utlåtande blir att inget ska förändras när det gäller byarna, säger Mikko Ollikainen.
- Kommunerna bestämmer själv om byggandet, så det att en by förlora sin byastatus har inte så stor inverkan - viktigare är att koncentrera sig på de byar som lyfts upp i landskapsplanen, säger Gustav Nygård som tillägger:
- Byarna är fortfarande ett mycket bra alternativ trots urbaniseringstrenden.
Utredningen om centrum- och bynätverket ska nu kommenteras av kommunerna och landskapsplaneutkastet åker på utlåtanderunda i kommunerna till hösten.