Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike först - Le Pen presenterar sitt valprogram

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 13:28.
Marine Le Pen under partikongressen i Lyon 4.1.2017
Bildtext Marine Le Pen under partikongressen i Lyon 4.1.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Nationella frontens ledare Marine Le Pen presenterar ytterhögerns valprogram inför vårens presidentval i ett tal i Lyon på söndag eftermiddag. Folkomröstningar om eurosamarbetet och EU-medlemskapet är centrala punkter i programmet.

Nationella fronten har redan släppt sitt valprogram på totalt 144 punkter. Partiledaren och presidentkandidaten Le Pen kommer att presentera de centrala punkterna i programmet inför tusentals konferensdeltagare i Lyon.

Enligt förhandsuppgifterna kommer Le Pen att utlova en folkomröstning om euron ifall hon blir vald till president. Det finns motstridiga uppgifter om hur hon tänker sig att utträdet ur eurosamarbetet ska gå till, men tanken är någon form av ordnat utträde tillsammans med andra missnöjda euroländer. Exempelvis kunde det bli aktuellt med någon form av gemensam valutakorg dit den franska francen så småningom kan kopplas.

Vad gäller EU-utträdet - frexit - så vill Le Pen, enligt nyhetsbyrån Reuters, genast inleda förhandlingar med EU om radikala förändringar av de franska medlemsvillkoren och om en ny lösare union. Sedan ska fransmännen få rösta om EU-medlemskapet.

Le Pen tänker sig fler folkomröstningar i fler frågor överlag under sitt eventuella presidentskap.

Frankrike och fransmännen först

I det valprogram som Le Pen väntas presentera finns många punkter som låter bekanta för den som lyssnat på USA:s nye president Donald Trump.

Det är ökad protektionism, Frankrike först, minskad invandring och försvagade rättigheter för invandrare som gäller.

Bland förslagen finns exempelvis en extraskatt för arbetsgivare som anställer utlänningar. Nationella fronten vill minska invandringen till högst 10 000 personer om året. I nuläget kommer ungefär 50 000 invandrare till Frankrike per år.

Det ska bli betydligt svårare att få franskt medborgarskap än hittills och illegala invandrare ska inte kunna förändra sin status.

Le Pen vill också gärna lämna internationellla handelsavtal och försvarsalliansen Nato.

Opinionsmätningarna lovar inte seger till Le Pen, men vem tror på dem?

Nationella fronten flirtar också med låginkomsttagare och de äldre. I programmet ingår sådant som sänkt pensionsålder, skattesänkningar för låginkomsttagare och lägre gas- och elpriser.

Den oberoende centerkandidaten Emmanuel Macron på valmöte i Lyon 4.2.2017
Bildtext Den oberoende centerkandidaten Emmanuel Macron på valmöte i Lyon 4.2.2017
Bild: EPA/ARNOLD JEROCKI

Den obundne centerpolitikern Emmanuel Macron som seglat upp som ny favorit i presidentvalet, har också hållit valmöte i Lyon under helgen. I sitt tal på lördag kväll sade Macron att det Le Pen står för strider mot Frankrikes officiella motto - frihet, jämlikhet, broderskap.

Efter att högerpartiet Republikanernas presidentkandidat François Fillon har hamnat i blåsväder på grund av korruptionsmisstankar, ser både Macron och Le Pen ökade segerchanser.

Enligt opinionsmätningarna skulle Macron vinna klart över Le Pen i en slutomgång. Men efter brexit-omröstningen i Storbritannien och Trumps valseger i USA är det få som vågar tro på opinionsmätningar.

Diskussion om artikeln