Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturellt prisregn - Tollanderska priset till Max Engman

Från 2017
Bild på Max Engman.
Bildtext Historikern Max Engman får Tollanderska priset.
Bild: Svenska litteratursällskapet.

Svenska litteratursällskapet firar på söndag sin 132:a årshögtid med att som vanligt dela ut en rad litterära pris. SLS belönar i år 20 författare, forskare, dramatiker och institutioner för deras insatser inom litteraturen, teaterkonsten och forskningen. Den totala prissumman är 264 000 euro.

Det största priset, Karl Emil Tollanders pris på 40 000 euro, går till professor Max Engman för boken "Språkfrågan. Finlandssvenskhetens uppkomst 1812-1922".

Enligt prismotiveringen är verket en imponerande syntes av Engmans över fyra decennier långa forskning om Finlands formation till en nation och stat i växelverkan med Sverige, Ryssland och de övriga europeiska imperierna.

"Engmans enastående styrka som forskare ligger i hans förmåga att gestalta det förflutna över nationella, språkliga och ideologiska gränslinjer", heter det.

Milja Sarkola
Bildtext Milja Sarkola
Bild: Yle/Jessica Edén

Sarkola och Lindén får 20 000 var

Bland de övriga större pristagarna finns dramatikern Milja Sarkola och författaren Zinaida Lindén, som båda får 20 000 euro i prispengar.

Sarkola prisbelönas för sin pjäs "Allt som sägs", där hon enligt prismotiveringen behandlar det som är svårt i mötet med en annan människa - vår längtan efter bekräftelse och vår rädsla för att bli missförstådda och avvisade.

Lindén får likaså ett pris om 20 000 euro för sin bok "Valenciana", en "stilsäker och skickligt komponerad novellsamling där författaren utforskar globaliseringens samtidigt förvirrande och vitaliserande flöden".

Bildtext Zinaida Lindén
Bild: Janne Aaltonen

Författare och andra

10 000 euro var går till författarna Ralf Andtbacka för boken "Vallarna", Catharina Gripenberg för diktsamlingen "Handbok att bära till en dräkt" och Sofia Torvalds för boken "Bliv du hos mig".

Bland de övriga pristagarna finns bland andra kontaktchefen Emina Arnautovic som belönas för sin talekonst och språkfärdighet på svenska (5 000 euro); författaren Ulf Stark och illustratören Linda Bondestam som får pris för boken "Djur som ingen sett utom vi" (à 8 000 euro).

Festföredrag av Kjell Westö

Svenska litteratursällskapets årshögtid ordnas på söndagen i Helsingfors universitets solennitetssal med start klockan 18, och strömmas på SLS webbplats.

Festföredraget hålls av författaren Kjell Westö under rubriken "Jaguaren och Glitterflickan på Punschverandan. Om en litteratur som ofta varit mångsidigare än den själv förstått."

I festprogrammet ingår bland annat ett uruppförande - beställningsverket "i stället för vingar" komponerat av tonsättaren Lotta Wennäkoski till text av lyrikern Eva-Stina Byggmästar.

Alla pristagare och prismotiveringar kan du se här.

Diskussion om artikeln