Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland erbjudits militärt samarbete under brittisk ledning

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 16:50.
Soldater
Bildtext Militärövning i Sandhamn, Helsingfors.
Bild: Yle, Kerstin Kronvall

Finland har erbjudits möjligheten att gå med i det militära samarbetet JEF, som leds av Storbritannien. Det bekräftar Försvarsministeriet för Yle. Tidigare på söndagen sade försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf.) till FNB att det är sannolikt att både Finland och Sverige ansluter sig till samarbetet.

JEF är ett militärt samarbete under brittisk ledning. I praktiken handlar det om snabbinsatsstyrkor som närmast är inriktade på krishantering och förbättrad prestanda.

I dagens läge deltar förutom Storbritannien även Natoländerna Danmark, Norge, Estland, Lettland, Litauen och Nederländerna i JEF.

Enligt Jussi Niinistö har Storbritannien bett Finland och Sverige att gå med i samarbetet. Försvarsministern säger att man tillsammans har övervägt om JEF kan vara till nytta för det nationella försvaret. Slutsatsen är enligt ministern att det finns en viss nytta.

Om Finland tackar ja går ärendet sannolikt vidare i höst, enligt försvarsministeriet. Tyskland driver ett liknande samarbete, och enligt Försvarsministeriet går Finland sannolikt med i det också.

Artikeln uppdaterad kl.16:50 med försvarsministeriets bekräftelse.

Diskussion om artikeln