Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP:s nya partisekreterare pluggade sig in i ankdammen

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 16:03.
Antton Rönnholm valdes till SDP:s nya partisekreterade vid partikongressen i Lahtis den 4 februari 2017.
Bildtext Antton Rönnholm gillar SFP men ogillar att kallas högersosse.
Bild: Lehtikuva

Åbo Akademi blev SDP:s nyvalde partisekreterare Antton Rönnholms väg in i ankdammen. I en intervju för Svenska Yle framför han önskemål till det parti han gillar näst mest, SFP. Och så erkänner han att en bra dramaturg säkert kunde få maktkamperna inom socialdemokratin att likna tv-serien House of Cards.

- Min roll är att vara en samlande kraft som får människor att lyssna på varandra och samarbeta, säger Antton Rönnholm.

Timmarna innan har ytterligare en tidigare förtrodd inom partiets innersta kärna visats ut i kylan och stryker nervöst leende runt i mässcentret i Lahtis där SDP håller partikongress.

Riksdagsledamoten Krista Kiuru har spelat rävspel för att avsätta riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman, nu drabbas hon av rekylen och står plötsligt utan en enda viktig post inom partiet.

- Maktkamperna syns i media eftersom de är intressanta men 99 procent av jobbet är ganska vardagligt. Falanger finns väl och frågar du kongressens 500 delegater om vilka falanger som finns får du säkert lika många svar. Vissa utgör personligen sin egen falang.

Hur mycket påminner SDP bakom kulisserna om tv-serien House of Cards?

- En bra dramaturg kanske kunde få det att se ut ungefär så. Men för det mesta jobbar vi ganska fredligt tillsammans och strävar mot samma mål.

Van att verka i kulisserna

När vi slår oss ner har Rönnholm hunnit vara partisekreterare i några timmar. Hans medarbetare bollar honom mellan journalister och utländska dignitärer. Han verkar redan ha tagit jobbet fullständigt i besittning.

Jag påminner honom om en intervju vi gjorde inför riksdagsvalet 2003. Han måste medge att det är det enda riksdagsval han någonsin ställt upp i.

- Som partisekreterare har jag mer makt på lång sikt. Jag kan skapa initiativ för hur Finland ska se ut om 20, 30 eller 100 år. Riksdagsledamöterna har mer makt över det dagliga och försöker påverka den nuvarande regeringen.

Gillar inte att kallas högersosse

Antton Rönnholm är antagligen rätt okänd utanför partiet, men i Lahtis verkar alla veta att han är en högersosse. Samtidigt gör han det inte lätt för dem som vill ringa in honom. I sitt hyllade tal inför kongressen har han citerat Olof Palme och talat om solidaritet och människovärde.

I denna tid när gränserna stängs, nya murar planeras och människor delas i oss och dom. Då måste vi tala kristallklart om frihet, sanning och människovärde.

― Antton Rönnholm i sitt tal inför partikongressen

- Jag har röstat både med de så kallade högersossarna och med dem som kommer från den yttersta vänsterkanten, jag vill se mig som en fritänkare.

Vilket är ditt favoritparti efter Socialdemokraterna?

- Om jag måste välja ett så blir det Sfp när partiet har en riktigt bra socialliberal linje med mycket gröna åsikter. Men det beror ganska mycket på vem som är partiledare.

Är SFP ett sådant parti just nu?

- Kanske inte just nu, jag hoppas att SFP skulle bli mer som jag beskrev.

Är du socialist?

- Ja visst är jag socialist.

Nya partisekreteraren Antton Rönnholm gratuleras av SDP-ordföranden Antti Rinne.
Bildtext Antton Rönnholm gratuleras av partiordförande Antti Rinne
Bild: Lehtikuva

Ankdammen öppnade en ny värld

Antton Rönnholm har finska som modersmål men valde att studera vid Åbo Akademi.

- Det gav mig många vänner och öppnade en ny värld för mig. Jag har läst mig in i ankdammen.

Om socialdemokraternas nya partisekreterare läste sig in i ankdammen, växte han sig in i partiet och dess idévärld. Hans pappa var riksdagsledamot för partiet och i sin kampanj har han använt ett svartvitt fotografi där han som liten pojke håller Kalevi Sorsa i handen.

Den 36-årige Rönnholms CV har stark broilervarning.

Efter trogen tjänst som specialmedarbetare för Paavo Lipponen, Eero Heinäluoma och Krista Kiuru har han, som så många andra av politikens spinndoktorer, plockats upp av den ständigt växande och lukrativa kommunikationsbranschen. Senast har han jobbat för Miltton i Bryssel.

- Jag har lärt mig en del konkreta kommunikationsmetoder som jag kan ha nytta av.

Rönnholm ser ingen fara med att allt mer av partiernas budskap formuleras av kommunikationsbyråer. Det viktiga säger han, är att idéerna är bra, inte vem som utvecklar dem.

- Människor röstar på partier som har värderingar som man tror på. PR-jippon hjälper inte. Man ska ha en klar idé eller ett mål som människor tror på.

Diskussion om artikeln