Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Feministiska SDP vill ha gratis dagvård

Från 2017
SDP:s omvalda ordförande Antti Rinne höll sitt linjetal i Lahtis 5.2.2017.
Bild: Lehtikuva

Omvalda ordföranden för Socialdemokraterna Antti Rinne flaggar för ett starkt välfärdssamhälle. Hans SDP är ett feministiskt parti som bekämpar populism med arbetsmarknadspolitik.

I sitt linjetal vid partikongressen i Lahtis sade Antti Rinne att partiet kommer att presentera sin modell för att förnya den sociala tryggheten före riksdagsvalet 2019.

Socialdemokratisk ungdoms modell för det här ska ligga som grund för förslaget, sade Rinne. Ungdomsförbundets idéer om grundtrygghet bygger inte på basinkomst, utan en viss mån av behovsprövning och vissa skyldigheter för den som tar emot stöd. Ungdomsförbundets modell presenteras här (på finska).

Populismen motarbetas med sysselsättning

Överlag är partiordföranden bekymrad över den fattigdom som enligt honom småningom har blivit en del av det finländska samhället.

- Låginkomsttagare bland pensionärer, barnfamiljer, arbetslösa, studerande och singlar märker fattigdomen i sin vardag. Det är en ögonöppnare att bevittna tusentals hungriga människor i kön till Hurstis fest på självständighetsdagen, sade Rinne.

Han håller fast vid att det är välfärdssamhällets uppgift att erbjuda människor trygghet i de omvälvningar i arbetslivet som den teknologiska utvecklingen för med sig.

Enligt Rinne är arbetslösheten grogrund för populism och därför måste man göra allt man kan för att motarbeta arbetslöshet.

- Vi måste se till att alla får vara med!

Gratis dagvård

Antti Rinne konstaterade i sitt linjetal att SDP är ett feministiskt parti. Enligt honom finns det alltjämt diskriminerade strukturer i samhället, både när det gäller jämställdheten mellan könen och jämlikheten mellan olika grupper i samhället.

- De följande steg som tas för att främja jämställdheten handlar om att förnya systemet med familjeledigheter samt att återinföra den subjektiva rätten till dagvård, sade Rinne.

Partiet har också som mål att göra småbarnspedagogiken avgiftsfri.