Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet skruvade upp kampanjstämningen: "Vi ska vara landets största kommunparti"

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 17:53.
Partiordförande Petteri Orpo samt  viceordförandena Sanni Grahn-Laasonen och Antti Häkkänen på Samlingspartiets valkryssning.
Bildtext Petteri Orpo (t.h.), Sanni Grahn-Laasonen och Antti Häkkänen besvarade de partiaktivas frågor på söndagen.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiet vill hålla fast vid sin position som landets största kommunparti. Ordföranden Petteri Orpo tror att partiets målmedvetna arbete i kommunerna och regeringen kommer att bära frukt i det instundande valet.

- Vi är landets största kommunparti och vi har gjort ett bra jobb på olika håll i landet, sade Orpo i samband med partiets valkryssning under helgen.

I sitt tal till partifolket lyfte Orpo fram bildningen, företagsamheten och allas lika möjligheter som viktiga teman inför kommunalvalet.

- I rikspolitiken upplever jag dessutom att vi lyckats driva igenom våra mål inom sysselsättningen och den ekonomiska politiken. Vi kan gå till val med en beslutsam men ödmjuk inställning, sade Orpo.

Viktigt värna om regeringssamarbetet

Enligt Orpo är det klart att valfebern stiger i takt med att kommunalvalet närmar sig. Det här får ändå inte gå ut över regeringens arbete.

- Det är alltid något val på kommande, och därför ska man inte låta valen stöka till regeringssamarbetet. Jag hoppas på en intensiv, saklig och ärlig valkampanj.

Partiordförande Petteri Orpo på Samlingspartiets valkryssning.
Bildtext Petteri Orpo efterlyser en saklig valrörelse.
Bild: Lehtikuva

Av oppositionspartierna har speciellt De gröna marknadsfört kommunalvalet som en möjlighet att protestera mot regeringens politik. Den här kritiken har Orpo inte mycket till övers för.

- Det är lätt för De grönas Ville Niinistö att lova allting, precis allting. Men som finansminister vet jag att pengarna helt enkelt inte finns.

Zyskowicz: Kommunalvalet en utmaning för regeringspartierna

Frågan är om oppositionen ska lyckas rida på missnöjet mot regeringen i valet. Inte omöjligt, menar långvariga riksdagsledamoten Ben Zyskowicz.

- Fast ekonomin ser bättre ut så har regeringen gjort många beslut som inte är lätta. Så det är klart att kommunalvalet kommer att vara en utmaning. Det kan hända att det inte är så lätt för regeringspartierna att vinna i valet efter de svåra besluten i riksdagen och regeringen.

Kommer valet att bli en omröstning om regeringens politik?

- Jag tror att det kommer att påverka på något sätt. Vi har också frågan om landskaps- och vårdreformen som kommer att vara framme i kommunalvalsdiskussionerna.

Kamp om herraväldet över Helsingfors

Av hävd har Samlingspartiet varit starkt i landets större städer. Speciellt har det här märkts i huvudstadsregionen där partiet varit dominerande i såväl Esbo som Helsingfors.

Färska gallupar tyder ändå på att De gröna kommer att ge Samlingspartiet en tuff match i Helsingfors. Läget oroar inte riksdagsledamoten Juhana Vartiainen som siktar på att debutera i Helsingforsfullmäktige.

- Det är kul att ha en spännande konstellation. I och för sig ser jag inte De gröna som någon sorts fiende. Det finns ganska bra politiker i partiet, till exempel Osmo Soininvaara och Antero Vartia som jag uppskattar. Min prognos är ändå att Samlingspartiet kommer att behålla sin ställning som största parti i Helsingfors.

SDP främsta konkurrenten i Vanda

I Vanda är det Samlingspartiet och SDP som gör upp om första platsen. Enligt riksdagsledamoten och Vandapolitikern Sari Multala står staden inför stora förändringar, oberoende av vilket parti som blir störst.

- Finansieringen kommer att ändra i och med hälsovårdsreformen. Hur ska vi ha råd med alla investeringar som behövs? Vi har problem med skolor som är i dåligt skick, det är något vi måste kolla noggrant på.

Hur ser du på Samlingspartiets sits? Vilka frågor borde partiet profilera sig med?

- Oppositionen försöker göra det här till ett val om riksdagspolitik. Men det här är helt fel: i kommuner finns det ingen opposition och regering, utan alla bestämmer tillsammans.

- Samlingspartiet betonar utbildning, vi tycker det är viktig. Men de senaste Pisa-resultaten visar att utvecklingen går i fel riktning. Här har vi mycket att göra i kommunerna.

Bild på tre unga politiker från Samlingspartiet.
Bildtext De ungas röst måste höras anser Lilli Lindblom (t.v.), Santeri Vuori och Derya Özgün.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Lågt valdetagande oroar unga kandidater

Santeri Vuori, ordförande för Svensk högerungdom, kandiderar för en fullmäktigeplats i Åbo. Han hoppas att Samlingspartiet ska behålla positionen som största kommunparti.

- Men det kräver mycket jobb och en faktabaserad diskussion om våra värderingar och hur de passar i de uppgifter som bli kvar i kommunerna efter att social- och hälsovården flyttas över till landskapen.

För Vuori blir kommunalvalet det första i sitt slag. Derya Özqün från Riihimäki ställer upp för andra gången.

- I Riihimäki har vi haft en väldigt positiv rörelse. I fjol fick vi med ett tiotal nya aktiva unga i ungdomsförbundet, berättar Özgün.

Viktigt att unga engagerar sig

Enligt Özgün är det viktigt att unga engagerar sig politiskt. Utan politiska förebilder finns det en risk för att valdetagandet bland unga minskar ytterligare.

- Jag tror att skolorna har ett stort ansvar för att lyfta fram betydelsen av att engagera sig politiskt. Det krävs inte så mycket av en partimedlem. Du kan vara en tyst medlem som inte gör så mycket eller vara jätte aktiv!

Özgüns kampanjchef Lilli Blomqvist håller med.

- I politiken lär man sig något nytt hela tiden. Det är fint att vara med olika människor och höra olika åsikter. Jag kan tänka mig att vara med i politiken länge.

Vad krävs av en bra politiker?

- Man måste vara ärlig, man måste säga saker som de är. Man måste också vara stark och acceptera att någon kanske inte tycker om ens åsikter.

Obligatorisk skolsvenska delar åsikterna

I många frågor verkar kandidaterna Özgün och Vuori rörande överens. Det finns ändå ett tema där åsikterna går skarpt isär: den obligatoriska skolsvenskan.

- Just nu använder vi ganska mycket pengar på att lära ut svenska åt alla. Sist och slutligen är det väldigt få som kan språket så bra att de har någon nytta av det. Vi borde hitta på ett annat system, säger Santeri Vuori.

- Jag kommer att försvara svenskans ställning i skolorna. Vi vet hur det gick då man avskaffade den obligatoriska studensvenskan: idén var att öka på intresset och förbättra resultaten, men det gick precis tvärtom. Om man skulle slopa svenskan från grundskolan skulle det leda till att vi inte har någon svensk service om några år, kontrar Özgün.

Så hur ser man egentlingen på svenska frågor och svensk verksamhet inom Samlingspartiet, Santeri Vuori?

- Personligen tycker jag att den svenska verksamheten mår bättre än för två år sedan då jag startade verksamheten. Till exempel i Åbo har vi fått många nya medlemmar i vår förening, jag tror det är på väg uppåt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln