Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Martin Schulz har gett de tyska socialdemokraterna kraftig vind i seglen

Från 2017
Martin Schulz på SDP:s gruppmöte 25.1.2017.
Bildtext Martin Schulz på SPD:s gruppmöte 25.1.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Popularitetssiffrorna för tyska SPD skjuter upp i höjden. Martin Schulz ser ut att utmana Angela Merkel på allvar.

En opinionsundersökning i tidningen Bild am Sonntag idag visar att socialdemokraterna har ökat i popularitet med hela sex procentenheter till 29 procent bara under den senaste veckan, sedan de tyska socialdemokraterna utnämnde Martin Schulz till sin kanslerkandidat.

Det är ett anmärkningsvärt kliv med tanke på den kräftgång som de tyska socialdemokraterna har tvingats vänja sig vid under de senaste åren. Det är första gången på fyra år som tyska SPD uppnår den sortens popularitetssiffror.

Martin Schulz tar emot applåder på ett SDP-möte i Berlin 29.1.2017
Bildtext Martin Schulz tar emot applåder på ett SPD-möte i Berlin 29.1.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Opinionsmätningen i Bild am Sonntag visar att SPD med Schulz som kanslerkandidat har ökat i popularitet speciellt hos kvinnliga väljare.

En förklaring till att SPD:s popularitetssiffror nu skjutit i höjden kan vara att partiets avgående ledare Sigmar Gabriel var såpass omstridd och impopulär. Att Gabriel inte blev kanslerkandidat kom tydligen som en mycket glad överraskning för många väljare.

Europaparlamentets tidigare talman, den långvarige EU-politikern Schulz är känd bland tyskarna och i Europa, men ett rätt oskrivet blad i den tyska inrikespolitiken.

Nu ser han ändå ut att kunna utmana den sittande förbundskanslern Angela Merkel på allvar i förbundsdagsvalet i september.

Martin Schulz och Angela Merkel i Bryssel 23.10.2014
Bildtext Martin Schulz och Angela Merkel i Bryssel 23.10.2014
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Bild am Sonntags opinionsundersökning visar att stödet för Merkels kristdemokrater under den senaste veckan samtidigt sjunkit med fyra procentenheter till 33 procent.

Om tyskarna fick utse förbundskanslern i direktval just nu skulle det bli så gott som dött lopp mellan Schulz och Merkel.

Diskussion om artikeln