Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tuula Haatainen och Laura Kolbe vill bli borgmästare

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 22:23.
Tuula Haatainen och Laura Kolbe bredvid varandra.
Bildtext Tuula Haatainen och Laura Kolbe bredvid varandra.
Bild: AOP, Yle/Ulrica Fagerström

Tuula Haatainen vill bli Socialdemokraternas borgmästarkandidat i Helsingfors. Det meddelade hon på söndagen.

I ett pressmeddelande skriver Haatainen att hon har sin hemstad Helsingfors att tacka för mycket.

- Jag blev invald i stadsfullmäktige från förorten i östra Helsingfors och livet där har präglat min verksamhet i fullmäktige, riksdagen och regeringen.

Enligt Haatainen är stadens service av yttersta vikt för att man ska klara sig i Helsingfors. Hon berättar hur hon arbetat för såväl den subjektiva rätten till dagvård som skolelevernas morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Hon anser att staden måste driva en bostadspolitik som gör det möjligt också för vanliga människor att bo i Helsingfors.

- Man måste kunna klara sig på sin lön också om man är försäljare eller vårdare, skriver Haatainen.

Tuula Haatainens politiska karriär sträcker sig över tjugo år. Hon har varit aktiv såväl inom lokalpolitiken som rikspolitiken, hon har bland annat suttit som minister och arbetat som biträdande stadsdirektör i Helsingfors.

Laura Kolbe är Centerns kandidat

Centern i Helsingfors har i sin tur valt stadsfullmäktigeledamot Laura Kolbe till sin borgmästarkandidat, skriver Helsingin Sanomat. Det här avslöjade Centerns tidigare partisekreterare och nuvarande stadsfullmäktigeledamot Timo Laaninen.

Laura Kolbe är filosofie doktor i Finlands och Nordens historia och Centerns ledamot i Helsingfors stadsfullmäktige.

Kolbe säger att hon sagt ja till att bli borgmästarkandidat. "Om kretsstyrelsen gör ett sådant förslag, så står jag till förfogande", skriver HS.

Centern har endast tre ledamöter i fullmäktige i Helsingfors. Stödet för partiet var 3,6 procent i det senaste kommunalvalet.