Vasa centralsjukhus fortsätter satsa trots motgångar
I april ska Vasa centralsjukhus (VCS) nya sjukhusapotek vara klart och under våren går man också bland annat vidare med planerna på det så kallade Sote-huset och renoveringen av gamla akuten. VCS satsar trots kommande sparkrav och förlorad omfattande jour.
I månadsskiftet april-maj ska U-byggnaden, det vill säga det nya sjukhusapoteket tas i bruk. Andra och tredje våningen i byggnaden kommer att användas som evakueringsutrymmen bland annat för de polikliniker som nu verkar i utrymmen med dålig inomhusluft.
Utöver detta satsar man nästan 165 miljoner på kommande nybyggen och renoveringar trots att man står inför sparkrav och kommer förlora sin status som sjukhus med omfattande jour.
Planeringsingenjören på Vasa centralsjukhus, Håkan Knip, säger att satsningarna görs för att säkerställa vården på Sandviksbacken i åtminstone 20-30 år.
- För att vara konkurrenskraftiga väljer vi att satsa och för att visa att vi har framtidstro.
Enligt Knip har inte satsningarna påverkats av att de förlorade kampen om omfattande jour.
- Vi håller på som vi skulle gjort ändå, nog ska största delen av befolkningen skötas här hos oss ändå.
Sjukhuset blir mindre
Sjukhuset är för tillfället kring 135 000 kvadratmeter stort, och enligt planerna kommer ungefär 60 000 kvadratmeter av sjukhuset tas ur bruk medan nybyggen motsvarar cirka 30 000 kvadratmeter.
Genom att minska på volymerna och effektivera användningen hoppas de kunna sänka kostnaderna, berättar Knip. Han säger att de ändå kommer kunna behandla samma antal patienter som tidigare.
- Användningsgraden på lokalerna kan i nuläget vara mellan 20 och 40 procent och vi försöker höja dem till 70 och 80 procent. Därför kommer vi kunna behandla samma antal patienter med mindre utrymmen.
Det här innebär att personalen måste samsas om lokalerna i större grad och det kommer bli vanligare att de olika avdelningarna lånar personal av varandra. Knip säger att det förstås kommer bli lite trängre, men att det är vad som krävs i nuläget.
- Det är klart att det i slutändan lite påverkar trivseln. Men vi räknar med att alla är förnuftiga och inser att vi måste göra det här för att kunna ge en god vård till effektiv kostnad.
Kan trängseln påverka vården?
- De kommer nog få god vård även om det blir lite trängre mellan utrymmena, vården ska inte påverkas av det.
Det är bland annat det svajande H-huset (länk: ) och I-huset som ska rivas, eftersom de måste bort när det så kallade SOTE-huset ska byggas. SOTE-husets projektplan kommer tas upp i sjukvårdsdistriktets fullmäktige senare i vår och byggnaden planeras vara klar 2022.