Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En halv miljon rumäner ute på gatorna igen

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 08:04.
Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest på söndagen 5.2.2017
Bild: EPA/DAN BALANESCU

Trots att Rumäniens regering dragit tillbaka sitt dekret om att avkriminalisera vissa former av korruption fortsätter människor att demonstrera. Demonstrationerna på söndag kväll tros ha varit de största sedan diktatorn Nicolae Ceaușescu störtades 1989.

Uppskattningsvis en halv miljon rumäner gav sig ut på gatorna på söndag kväll för att visa sitt missnöje mot den socialdemokratiska regeringen och för att se till att korruptionsbrott inte avkriminaliseras.

Mellan 200 000 och 300 000 demonstranter samlades i huvudstaden Bukarest. "Tjuvar, tjuvar" ropade människor utanför regeringsbyggnaden på Segertorget.

Demonstranter bär på dockor som föreställer ledande socialdemokrater i fångdräkter, Bukarest 5.2.2017
Bildtext Demonstranter i Bukarest bar på dockor som föreställer ledande socialdemokrater i fångdräkter
Bild: EPA/BOGDAN CRISTEL

"Avgå, avgå" var ett annat populärt slagord. Premiärminister Sorin Grindeau sade ännu på söndag kväll att hans regering inte kommer att avgå. Den har suttit vid makten bara en månad och enligt Grindeau måste regeringen bära det ansvar som väljarna gett den.

På söndagen drog regeringen formellt tillbaka det hårt kritiserade dekretet som skulle ha avkriminaliserat vissa former av korruption.

Maktmissbruk och korruptionsbrott vars ekonomiska skador understiger 44 000 euro skulle, enligt dekretet, ha avkriminaliserats helt.

Redan korruptionsdömde ledare, som socialdemokraternas partiledare Liviu Dragnea och tiotals parlamentsledamöter och borgmästare från alla partier skulle undvika nya åtal.

Demonstranter i Bukarest 4.2.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots att regeringen nu backat från dekretet, som den i all tysthet godkände på tisdag kväll, så tänker den gå vidare med någon version av lagförslaget via parlamentet. Där har regeringen egen majoritet sedan valet i december.

Regeringen måste falla, vi tänker komma tillbaka hit varje kväll

- De är korrupta, vi vill ha rättvisa. Regeringen kommer ändå att försöka göra något med dekretet, sade den 24-åriga demonstranten Emma till AFP på söndag kväll.

- De är lögnare och onda människor, sade hennes väninna Nicole. Regeringen måste falla, vi tänker komma tillbaka hit varje kväll.

En av demonstranterna i Bukarest på söndag kväll.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Diskussion om artikeln