Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skotsk självständighet eller inte - beslut om folkomröstning inom några veckor

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 10:55.
Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon knöt sina nävar då hon mötte journalister utanför Downing Street i oktober 2016.
Bildtext Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon knöt sina nävar då hon mötte journalister utanför Downing Street i oktober 2016.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Skottland kommer "inom de närmaste veckorna" att fatta beslut om en ny folkomröstning om självständighet. Beslutet är beroende av hur Brexitprocessen framskrider, säger en skotsk parlamentsledamot.

I mars ska Storbritannien inleda officiella förhandlingar om utträde ur EU. "Med all säkerhet" kommer Skottland då att besluta om det blir en ny folkomröstning eller inte, bedömer Ross Greer, ledamot för Scottish Green Party.

- Det är den tidtabell vi borde följa för att lansera vår kampanj, sa Greer på söndagen till tindningen The Herald.

Greer förmodar att en ny kampanjorganisation, en efterföljare till "Yes Scotland" från 2014 års folkomröstning, börjar ta form inom de närmaste veckorna..

Scottish Green Party är allierad till första ministern Nicola Sturgeon och hennes nationalistparti SNP. Tillsammans har partierna en majoritet i parlamentet i Edinburgh, och kan med andra ord anta en lag om folkomröstning.

För tre år sedan sa de flesta skottar nej till självständighet, men efter Brexit-omröstningen i fjol har debatten börjat på nytt. Trots skottarnas missnöje med Brexit verkar inte stödet för självständighet ha ökat nämnvärt. I mätningarna ligger stödet på ungefär samma nivå som 2014, kring 45 procent.

Sturgeons parti har full självständighet som sitt långsiktiga mål, men det är klart att hon inte tänker utlysa en ny folkomröstning om det inte är helt klart att hon räknar med seger.

Diskussion om artikeln